Județele din România care au vaccinat cei mai mulți vârstnici

cuplu bătrân
Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Potrivit datelor oficiale anunțate ieri de medicul militar Valeriu Gheorghiță, care coordonează campania națională de vaccinare anti-COVID-19, mai puțin de jumătate dintre românii imunizați până acum sunt vârstnici

În județul Galați, aproape 63% dintre cei vaccinați sunt persoane de peste 65 de ani, proporția fiind cea mai ridicată din țară. Brăila și Bistrița-Năsăud urmează în clasament, cu 60%, iar apoi Sibiu, Brașov, Teleorman și Prahova, toate cu peste 56%.

La polul opus al ierarhiei sunt județele Călărași, Vrancea, Caraș-Severin șI Ilfov, unde mai puțin de 40% dintre cei vaccinați erau vârstnici.

Potrivit informațiilor oficiale, la nivel național, 48,6% din totalul românilor vaccinați în etapa a doua au peste 65 de ani, peste 131 de mii. De asemenea, au fost imunizați peste 70 de mii de lucrători din domeniile esențiale, 26,1% din total, și peste 68.000 de bolnavi cronici (25,3%).

Ilfovul stă cel mai bine la imunizarea lucrătorilor esențiali, cu peste 41% din total.

„În rândul persoanelor vaccinate s-au înregistrat 1.880 de reacții adverse comune și minore”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

”În rândul cadrelor didactice, peste 27.000 de persoane – reprezentând 14% dintre cei care și-au exprimat dorința – au fost vaccinate. 110.000 de cadre didactice sunt programate la vaccinare”, a mai spus președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea.

Cele mai multe vaccinuri s-au făcut în București, aproape 36.000, la Iași, peste 15.000, în Prahova, Constanța și Maramureș, toate cu peste 11.000 de imunizări efectuate.

Pe de altă parte, în județul Tulcea au fost vaccinați, până ieri, potrivit datelor oficiale, doar 1.198 de oameni.

1.826 de doze de vaccin au fost aruncate până acum din diverse motive – deteriorarea flacoanelor, temperatură necorespunzătoare – ceea ce reprezintă un procent de 0,24% din totalul de doze distribuite.