Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură din cauza a două filme postate pe TikTok

cristi danileț
Judecătorul Cristi Danileț. Foto: Facebook

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, cunoscut în spațiul public drept unul dintre judecătorii care au militat în stradă pentru apărarea justiției în perioada în care Liviu Dragnea dorea modificarea legilor justiției, a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

El a fost exclus deoarece ar fi adus atingere imaginii justiției prin două filmulețe publicate pe TikTok.

”Cu majoritate, În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în Hotărârea CSM.

Concret, articolul 99, litera a, prevede că „manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu” constituie „abateri disciplinare”.

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.

Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.

Evident, voi formula recurs la ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție – n.r.) și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”, scris Cristi Danileț pe Facebook.

Vă recomandăm și:

AICI vă puteți abona la canalul nostru de YouTube și puteți vedea și alte reportaje și interviuri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.