Jandarmi, acuzați că le aplică electroșocuri copiilor cu probleme

copii copil
Foto: Myriams-Fotos / pixabay.com

Jandarmeria aplică electroșocuri copiilor cu probleme psihice, acuză senatorul USR Vlad Alexandrescu într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare Facebook.

Potrivit acestuia, în ultimul timp mai mulți părinți ai unor elevi cu nevoi speciale de la Liceul tehnologic „George Barițiu” din Oradea l-au contactat pentru a se plânge că jandarmii care ar trebui să îi păzească pe copii îi bat și chiar îl electrocutează.

La Liceul tehnologic „George Barițiu” învață copii ce suferă de autism, de retard mintal sau de alte afecțiuni psihice.

După ce în urmă cu câteva săptămâni unul dintre elevii de la Arte și Meserii l-a obligat pe unul dintre copiii cu retard mintal să îi fac sex oral unui alt coleg cu probleme psihice, conducerea liceului a apelat la Jandarmerie pentru paza liceului.

„Totul în plină zi, în curtea liceului presărată cu camere video. Sesizarea a fost făcută abia după o săptămână, iar agresorul a fost arestat preventiv. Ce face conducerea școlii? În loc să se preocupe de consilierea psihiatrică a victimelor ori să facă o anchetă pentru a vedea de ce elevii nu erau sub supravegherea profesorilor, primul lucru pe care îl face este să apeleze la Jandarmerie pentru a asigura paza liceului. Așa-zisa „pază” a forțelor de ordine este asigurată doar noaptea și doar în internat. Lucrurile nu s-au schimbat deloc în bine”, a povestit Vlad Alexandrescu.

vlad alexandrescu
Vlad Alexandrescu. Foto: Facebook

„Câțiva părinți mi-au scris că jandarmii care ar trebui să-i protejeze pe copii îi abuzează în cel mai teribil mod cu putință. Din relatările lor, jandarmii se comportă ca niște brute, intră în camerele copiilor, le aplică lovituri și îi electrocutează cu electroșocuri. Copii cu grave probleme psihice care în locul tratamentului unor specialiști, primesc lovituri și șocuri… Iar asta este doar ce mi-au scris unii părinți până acum. Jumătate din elevii liceului special provin din centre de plasament. Ei nu au părinți care să-i ducă la spital, să vadă dacă sunt bine sau să le îngrijească rănile. Ei nu au nicio voce cu care să strige după ajutor. Fără sesizările părinților, ar rămâne în acest iad fără ca nimeni să știe de suferința lor”, a mai scris el.

Senatorul a făcut o plângere către Parchetul din Bihor și a sesizat și Avocatul Copilului și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.