Jandarmii ne cântă despre Eminescu. Românii răspund: Bateți în ritm iambic sau trohaic?

jandarmeria eminescu
Foto: Captură Facebook Jandarmeria Română

Astăzi, 15 ianuarie, se împlinesc 169 de ani de la naștere poetului Mihai Eminescu. Jandarmeria Română a dorit să marcheze acest eveniment printr-un moment artistic, însă instituția nu prea a reușit decât să adune zeci de ironii și de critici venite din partea internauților.

Totul a pornit după ce, în această dimineață, pagina oficială de Facebook a Jandarmeriei Române a publicat un filmuleț de un minut în care apar 3 jandarmi – două femei și un bărbat – care se plimbă printre branzi plini de zăpadă având în mână câte un ceai.

La un moment dat, una dintre tinere își amintește că 15 ianuarie este ziua în care s-a născut Mihai Eminescu, iar cealaltă începe să cânte melodia „Eminescu”, ale cărei versuri au fost compuse de Ion și Doina Aldea-TEodorovici.

Filmulețul este însoțit și de un mesaj al Jandarmeriei care se dorește unul foarte profund: „Un ceai nu e doar o licoare caldă, care te încălzește în zilele geroase, ci devine hrană pentru suflet atunci când ai alături oameni frumoși și pe Eminescu în gând”.

Unii dintre cei care au urmărit filmulețul au spus că întreaga punere în scenă pare nenaturală, în timp ce alții și-au amintit de violențele comise de jandarmi la mitingul diasporei din data de 10 august 2018.

Mulți dintre comentatori le-au transmis jandarmilor propriile versuri.

Iată cele mai amuzante comentarii:

Copii, ați prizat gaz, sunteți ok? Don’t get high on your own supply.

M-au înmuiat. Of ce aș lua un baston pe cârcă acum.

pe lângă stâlpii fără soț
adesea ai trecut
te-au bătut jandarmii toți
de nu te-am cunoscut;

Bună ziua! Puteți să-mi spuneți dacă angajații dumneavoastră bat în iambic sau în trohaic?

Propun sa mai adăugați și niște gaze precum la 10 august 2018 ca să meargă ceaiul de minune și sunt convins că ne apucă lăcrimatul cu Eminescu în gând;

Asta vi se trage de la site-ul de cultură pe care l-ați băgat în dubă?

Vai, dar ce natural este totul! Felicitări, jos pălăria pentru tot ceea ce faceți. Parcă și bătaia e mai dulce când vine de la oameni ca voi.

Somnoroase bătrânele
La biserică se adună,
Vin jandarmii, dau în ele
Noapte bună!

O, rămâi, rămâi în dubă,
Te-am gazat atât de mult,
Ale tale coaste toate,
Numai eu știu să le rup.

Bate gazul frunza-n dungă
Rezistenții mi-i alungă
Bate gazul dintr-o parte
Noi te batem ca la carte.

Lansarea noului single alături de trupa Gaz pe Foc pe când avem onoarea să-l ascultăm?

„Bate vântul frunza-n dungă –
Cântăreţii mi-i alungă;
Bate vântul dintr-o parte –
Iarna-i ici, vara-i departe.
Şi de ce să nu mă râd
Dacă gazele ajung
Peste vârf de rămurele
Către lumea care zbiere?!” Iaca asta ar fi mai potrivită pentru contextul talentelor voastre….

Cine vă face PR – ul, fraților?

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.