Șeful Jandarmeriei despre protestul din 10 august: „Jandarmeria a acţionat legal”

FOTO: Andreea Dogar/GreatNews
Unii români din diaspora au spus că au mers la vot deoarece nu au uitat de mitingul din 10 august 2018. FOTO: Andreea Dogar/GreatNews

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, a declarat astăzi că intervenţia Jandarmeriei la protestul din 10 august 2018 a respectat legea în vigoare, precum şi prevederile internaţionale referitoare la adunările publice.

„Vă asigur că Jandarmeria Română a acţionat legal şi conform procedurilor de intervenţie aplicabile la nivel european. Deja acţiuni de protest se desfăşoară în ţara noastră de aproximativ 700 de zile, iar jandarmii au asigurat condiţiile de exprimare a acestui drept constituţional în toate aceste situaţii. Şi aş dori să nu amestec exprimarea paşnică, de bună credinţă, cu manifestările de natură a afecta ordinea publică, proprietatea publică şi privată, precum şi drepturile celorlalţi cetăţeni”, a spus Ionuţ Sindile, citat de agerpres.ro.

„Punctul de referinţă pentru anul 2018 va fi, cu siguranţă, 10 august, când am fost nevoiţi să intervenim pentru restabilirea ordinii publice. Intervenţia nu a depăşit specificul misiunilor similare din ultimii ani, şi vă pot da exemplu intervenţia din anul 2017, din februarie. Am intervenit pentru restabilirea ordinii publice în acelaşi loc, cu acelaşi subiect al protestului, aceiaşi jandarmi, acelaşi mod de acţiune. Rezultatul, însă, diferit ca interpretare. Diferenţa a fost dată de acoperirea mediatică, emoţia produsă anul trecut, care a dus la o criză semnificativă de imagine a Jandarmeriei Române, reală sau indusă, vom vedea”, a mai spus Sindile.

În ciuda afirmațiilor șefului Jandarmeriei Române, imaginile surprinse de zeci de oameni și de jurnaliști au arătat cum jandarmii au bătut și lovit oameni nevinovați, care nu fuseseră agresivi, care stăteau cu mâinile ridicate sau se așezaseră la pământ.

Dincolo de loviturile aplicate de jandarmi, la fel de controversată rămâne și folosirea în exces a gazelor lacrimogene, precum și utiliarea tunurilor de apă. Mii de oameni, inclusiv femei, copii și bătrâni, au înghițit gaze lacrimogene în acea seară, iar unii au ajuns la spital.

Până acum, niciun angajat al Ministerului de Interne, fie el jandarm sau persoană din conducere, nu a fost tras la răspundere pentru violențele comise de jandarmi în data de 10 august.