Israelul, răspuns puternic după atacurile teroriștilor Hamas și Hezbollah

Israelul a lansat mai multe atacuri în forță care au vizat grupările Hamas și Hezbollah. Zeci de israelieni, inclusiv femei și copii, sunt încă ținuți ostatici în Gaza. Bilanțul victimelor din Israel a crescut de asemenea la cel puțin 300 de morți, a declarat un oficial israelian pentru CNN, duminică dimineață. Peste 230 de locuitori din Gaza au fost uciși și peste 1.800 răniți, în urma ripostei israeliene, aunță autoritățile din această zonă.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să se asigure că Israelul că „poate continua să se apere”, iar secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a cerut președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, „să continue și să intensifice măsurile pentru a restabili calmul și stabilitatea în Cisiordania”.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că au folosit drone pentru a „zădărnici” încercările Hamas să treacă granița din Gaza în Israel, în timpul nopții, relatează CNN.

Forțele Israelului au precizat că au „zădărnicit” cinci grupuri de teroriști formate din cel puțin 16 militanți, folosind atât drone, cât și avioane.

Confruntări între forțele israeliene și militanții palestinieni sunt în curs de desfășurare în mai multe zone din sudul Israelului, potrivit relatărilor mass-media, citate de BBC.

Haaretz relatează că forțele israeliene s-au luptat cu 10 luptători înarmați la o secție de poliție din Sderot, în apropiere de granița cu Gaza, deși precizează că se crede că zona se află acum sub control israelian.

Ziarul a citat armata israeliană care a declarat că a preluat controlul asupra majorității zonelor din sudul țării în cursul nopții, dar a adăugat că au continuat confruntările în Be’eri, de asemenea în apropiere de granița cu Gaza, în Sderot și în alte patru locații din sud pe care nu le-a precizat.

Locuitorii din Kfar Aza – o altă zonă apropiată de granița cu Gaza – se baricadează în continuare în casele lor și așteaptă ajutoare, mai notează Haaretz.

Soldaţii israelieni au misiunea de a evacua în termen de 24 de ore toţi locuitorii din zonele israeliene din jurul Fâşiei Gaza, unde „lupte eroice sunt în desfăşurare pentru eliberarea ostaticilor”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

„Misiunea noastră pentru următoarele 24 de ore este să evacuăm toţi rezidenţii din jurul Gazei”, a declarat generalul Daniel Hagari într- o conferinţă de presă, a doua zi după ce mişcarea palestiniană Hamas a lansat o ofensivă împotriva Israelului.

„Zeci de mii de soldaţi combatanţi” sunt desfăşuraţi în această zonă „şi vom ajunge în fiecare sector unul câte unul până când vom ucide fiecare terorist prezent în Israel”, a asigurat el.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.