ISIS ameninţă Nigeria. Gruparea teroristă Boko Haram i-a jurat credinţă

Militanţii islamişti ai grupării Boko Haram au anunţat, sâmbătă, că se vor alătura mişcării Statului Islamic (ISIS), conform unui comunicat adresat liderului Abu Bakr al-Baghdadi.

ISIS, care este un califat auto-proclamat, va controla astfel teritorii în nord-estul Nigeriei, pe lângă cele actuale, din Siria şi Irak.

Gruparea teroristă Boko Haram are o ideologie similară cu ISIS, iar experţii se aşteptau la o astfel de acţiune.

„Jurăm credinţă Califului musulmanilor, Abu Bakr al-Baghdadi, şi cu toţii îl vom asculta şi ne vom supune voinţei lui în vremuri grele sau prospere, în faţa dificultăţilor şi a discriminărilor”, se menţionează în comunicatul Boko Haram.

Gruparea jihadistă nigeriană urmează exemplul altor astfel de organizaţii teroriste, printre care şi câteva din Libia, care s-au alăturat ISIS.

Boko Haram, care se traduce prin sintagma „Educaţia occidentală este un păcat”, controlează peste 50.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Nigeriei, de unde efectuează atacuri frecvente împotriva forţelor guvernamentale.

Mesajul le cere musulmanilor din toată lumea să se unească sub comanda Califului.

Boko Haram este activă de şase ani în Nigeria, iar în aprilie 2014 a şocat lumea întreagă, după ce a răpit peste 270 de fete dintr-o şcoală din oraşul Chibok.

Gruparea teroristă obişnuieşte să folosească minori, în special fete tinere, în atacurile sinucigaşe.