Iohannis: „În realitate, nu știm când vom reveni la o viață normală”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că „nu am atins maximul în România” și că „o relaxare prematură ar fi fundamental greșită și poate să distrugă toate rezultatele bune pe care le-am obținut până acum”.

„Eu sunt foarte conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, că medicilor le-a fost extrem de greu și le este în continuare. Dar împreună am obținut aceste rezultate. Și repet: pericolul nu a trecut și este nevoie în continuare de maximă atenție”, a spus Iohannis.

El a atras atenția că, după 15 mai, relaxarea se va face treptat: „Nu înseamnă în niciun caz că revenim la viața noastră normală pe care am avut-o înainte de pandemie. În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală”.

Președintele a afirmat că, după 15 mai, românii nu vor avea voie să se întâlnească în grupuri mai mari de 3 persoane: „Nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte 3, nu vom putea o vreme bună să ieșim la restaurant sau la mall, nu vom putea după 15 mai nici să plecăm din localitate, decât dacă vom avea un motiv întemeiat”.

El a mai spus că în fața instituțiilor, la ușă, „va fi cineva care ne măsoară temperatura”, pentru a nu permite accesul persoanelor bolnave.

Klaus Iohannis a completat că „marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an”.

În ceea ce privește reluarea competițiilor sportive, el a declarat că, „dacă se vor relua competițiile sportive”, „există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”.

Președintele a amintit că, după 15 mai, vom avea obligația să purtăm măști în spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun.

El a spus că noi restricții vor fi eliminate la fiecare 2 săptămâni, însă acest lucru se va face „cu ochii pe statistici”.

„Dacă după ridicare numărul crește, măsura se ia înapoi”, a explicat Iohannis.

Ce se întâmplă cu alegerile parlamentare

Legat de organizarea alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc în toamna / iarna acestui an, președintele a spus că „important e să facem alegerile atunci când nu prezintă un pericol pentru populație”.

„Eu îmi doresc să avem în toamnă alegeri locale și spre decembrie alegeri parlamentare. Dar nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei”, a completat el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.