Iohannis cheamă partidele la consultări. Primele discuții vor fi cu șefii PSD!

FOTO: USR/Facebook
FOTO: USR/Facebook

Administrația Prezidențială a anunțat că luni, 14 decembrie, vor avea loc consultări politice la Cotroceni între președintele Klaus Iohannis și liderii partidelor parlamentare.

Întâlnirile vor avea loc de la ora 11:00, iar Partidul Social Democrat va deschide seria de discuții. La ora 12:00 sunt așteptați liderii liberalilor, la 13:00 – cei de la USR, urmând ca reprezentanții AUR să fie convocați de președinte la ora 14:00. La ora 15:00, Iohannis va discuta cu reprezentanții UDMR, iar la ora 16:00 cu parlamentarii celorlalte minorități reprezentate în Parlament.

În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) și ale art. 103 din Constituția României, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru, anunță Administrația Prezidențială.

PSD, care nu poate obține o majoritate în Parlament, vrea guvern minoritar, cu Alexandru Rafila în funcția de premier. Varianta are șanse mici de a se concretiza.

Liberalii, care ar putea obține o majoritate fragilă în cazul unei alianțe cu USR-PLUS și UDMR, a precizat că îl vor la Palatul Victoria pe Florin Cîțu, ministrul Finanțelor în Guvernul Orban.

USR-PLUS pare să îl agreeze pe Cîțu, Dacian Cioloș având șanse puține să primească susținerea liberalilor.

AUR a anunțat că nu va face nicio alianță politică și îi va propune președintelui un candidat propriu, în timp ce UDMR și parlamentarii care reprezintă alte minorități își vor înainta, la rândul lor, propunerile de premier.