Iohannis cere soluții urgente cu privire la recursul compensatoriu

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să găsească urgent soluții cu privire la recursul compensatoriu.

„Foarte mulți au observat și s-a discutat foarte mult în diferite emisiuni și alte medii despre delincvenți care au fost eliberați mai repede decât au avut sentința în baza a ceva ce se numește recursul compensatoriu, adică au fost eliberați mai repede fiindcă condițiile în închisorile din România sunt proaste.

Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care este în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spun foarte clar și răspicat: siguranța cetățeanului român nu este negociabilă. Așadar, trebuie să tragem câteva concluzii și asta rapid și să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniștit acasă și să nu se teamă că un delincvent eliberat vine peste el.

Am observat tot felul de poziții și la guvernanți, și din majoritatea parlamentară, dar și din opoziție, care toate seamănă între ele. Se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar: nu asta este soluția. Căutarea vinovaților în alte guvernări și în alte majorități nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă”, a spus Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a cerut Guvernului să facă o analiză profundă și să vină cu soluții.

„Solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții. Repet: Solicit Guvernului o analiză profundă și prezentarea de soluții! Aceste soluții trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiție, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislația.

Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină și să caute vinovați în loc să caute soluții. Repet: solicit Guvernului României să vină urgent cu soluții pentru această chestiune”, a adăugat Iohannis.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat o declarație de presă pentru ora 17:00, însă nu este clar dacă subiectul va fi legea recursului compensatoriu.

Potrivit liderului sindicatului angajaților din penitenciare, Sorin Dumitrașcu, din 2017 și până în prezent, peste 13.000 de deținuți au fost eliberați din Penitenciarele din România înainte de termen, în baza recursului compensatoriu.

Datele statistice arată că în aproximativ un an, aproape 900 dintre deţinuţii eliberaţi mai devreme faţă de termen s-au reîntors după gratii. Aceştia au săvârşit fapte pentru care în trecut au mai fost condamnaţi. În jur de 200 de români au avut de suferit în urma faptelor săvârşite de deţinuţii condamnaţi în trecut.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.