Iohannis a vorbit cu premierul Marii Britanii despre viitorul românilor din Regat după Brexit

iohannis johnson
Foto: gov.uk / Wikimedia Commons / Partidul Popularilor Europeni / Wikimedia Commons

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 27 august, o convorbire telefonică cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, anunță Administrația Prezidențială.

În cadrul convorbirii, au fost discutate, în principal, relațiile dintre România și Marea Britanie în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Referitor la Brexit, președintele Iohannis a subliniat că o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană este atât în interesul Marii Britanii, cât și al Uniunii. Iohannis a apreciat că Acordul de Retragere convenit de cele două părți rămâne în continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecințele negative generate de Brexit și garantând drepturile cetățenilor din Uniune care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.

Președintele României i-a transmis premierului Boris Johnson că prioritatea majoră a țării noastre este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. În acest context, Iohannis a subliniat că, și în perioada următoare, cetățenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât și cei britanici din UE 27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.

Premierul Boris Johnson l-a asigurat pe Klaus Iohannis că protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit reprezintă un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar acțiunile autorităților britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.

Cu privire la drepturile cetățenilor britanici din România după Brexit, Iohannis a spus că acestea vor fi protejate, asigurându-se reciprocitatea cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie.