Iohannis a respins propunerea PSD pentru șefia Armatei

FOTO: Radu Mureșan/armataromaniei.ro
FOTO: Radu Mureșan/armataromaniei.ro

Președintele Klaus Iohannis nu a acceptat propunerea Ministerului Apărării pentru funcția de șef al Statului Major. Principala propunere a ministrului Apărării, Gabriel Leș, a fost generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE.

Într-o intervenție la Digi24, ministrul Apărării a spus că președintele nu i-a explicat de ce i-a respins propunerea. „Mi-a spus doar că propunerea este nelegală. I-am cerut să-mi spună de ce și nu mi-a spus nimic”, a declarat ministrul Leș.

Imediat după ședința CSAT, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a luat decizia de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major, spunând că „România nu poate să rămână fără șef al Armatei”.

Președintele a mai adăugat că este „o situație foarte neplăcută care arată o dată în plus că PSD nu e capabil să gestioneze problemele mari ale țării”.

„Practic, nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului Major al Armatei, nu există o propunere pentru șeful Armatei”, a spus președintele.

Mandatul generalului Ciucă se încheie pe 31 decembrie. „Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședința CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia și am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatul de șef al Armatei pentru generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase”, a subliniat Klaus Iohannis.

Generalul Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă este unul dintre ofițerii care și-au câștigat gradele în teatrele de operațiuni. Este singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.