Întrebările de un milion de dolari care au îmbogățit un indian. Tu știai ultima întrebare?

Sushil Kumar, un funcționar sărman din India, a făcut istorie după ce a devenit primul concurent ce a câștigat premiul de 50 de milioane de rupii, adică aproximativ un milion de dolari, la Kaun Banega Crorepati, varianta locală a concursului de cultură generală „Vrei să fii milionar?”.

Tânărul de 26 de ani era operator pe calculator într-un birou guvernamental și obișnuia să se ducă la vecinii săi pentru a urmări KBG. „Mă prefăceam că sunt în concurs și îmi testam cunoștințele atunci când mă uitam la televizor. De obicei știam să răspund la întrebări până pe la 2,5 milioane de rupii, maximum 5 milioane. Așa că nu mă așteptam să câștig mai mult de această sumă”, a povestit el pentru publicația „The Times of India”.

Sushil a jucat inteligent și, în momentul în care a ajuns la ultima întrebare, mai avea două variante ajutătoare: „Sună un prieten” și „Din două încercări”.

„La 50 de milioane de rupii începi să te îndoiești de tine”

În India, concursul este puțin diferit decât cel pe care îl știm noi. Concurentul are patru variante ajutătoare: „Întreabă publicul”, „Sună un prieten”, „Întreabă un expert” și „Din două încercări”. Aceasta din urmă le permite concurenților să ofere un al doilea răspuns la o întrebare dacă greșesc prima dată. Varianta ajutătoare poate fi folosită numai dacă participantul a răspuns corect la a șaptea întrebare. De asemenea, odată ce a ales să o folosească, el este obligat să ofere un răspuns (nu se poate retrage după prima încercare) și nici nu mai poate folosi alte variante ajutătoare la acea întrebare.

„Deși aveam idee de răspunsul la ultima întrebare deoarece citisem despre chestiune când mă pregăteam pentru examene, când e vorba de o întrebare de 50 de milioane de rupii începi să te îndoiești de tine însuți. Așa că mi-am folosit ambele variante ajutătoare”, a arătat tânărul.

Și-a turnat paharul cu apă în cap

Mai întâi a sunat un prieten, dar acesta nu a apucat să îi ofere un răspuns în cele 30 de secunde alocate. Apoi, apelat la ultimul său ajutor, „Din două încercări”, știind că va fi obligat să răspundă și că un răspuns greșit îl va aduce la pragul anterior, de 320.000 de rupii. Sushil și-a păstrat calmul până în ultima clipă și a răspuns corect din prima încercare.

De bucurie, și-a turnat paharul cu apă în cap: „Eram atât de entuziasmat încât am început să țip, iar fericirea mea nu a mai avut limite. De fapt, eram atât de copleșit în acel moment încât nu-mi mai aduc foarte bine aminte ce am făcut”.

 

Mai jos găsești lista completă a celor 13 întrebări la care Sushil Kumar a răspuns corect. Deși cele mai multe dintre ele sunt legate de cultura indiană, există două-trei întrebări la care ne putem testa și noi cunoștințele.

1. Care dintre următoarele sintagme înseamnă „Bewakoof Banana” (adică a păcăli pe cineva, a înșela, a fraieri – n.r.)?
A. Joote Phekna
B. Topi Pehnana
C. Note Lahrana
D. Upvaas Karna

Premiu: 5.000 de rupii

2. Cu ce festival hindus este asociat ritualul „Kanjak Puja” sau „Kanya Puja” (adorarea fecioarelor, a fetelor tinere)?
A. Gangaur
B. Navratri
C. Haritalika Teej
D. Ahoi Asthami

Premiu: 10.000 de rupii

3. Cu ce parte a unui computer este asociat brand-ul „Intel Inside”?
A. BIOS
B. RAM
C. USB
D. Procesorul

Premiu: 20.000 de rupii

4. „Mithila” și „Madhubani” sunt nume pentru ce tip de artă populară?
A. Broderie
B. Artizanat
C. Cântece populare
D. Pictură

Premiu: 40.000 de rupii

5. A cui este această voce? (Aici concurentul a trebuit să recunoască o voce înregistrată)
A. Mulayam Singh Yadav
B. Ram Vilas Paswan
C. Lalu Prasad Yadav
D. Nitish Kumar

Premiu: 80.000 de rupii

6. Muammar Gaddafi a fost conducătorul cărei țări între 1969 și 2011?
A. Libia
B. Tunisia
C. Sudan
D. Egipt

Premiu: 160.000 de rupii

7. Cine este autorul piesei de teatru „Andher Nagri”?
A. Mohan Rakesh
B. Amritlal Nagar
C. Bharatendu Harishchandra
D. Dharamvrir Bharati

Premiu: 320.000 de rupii

8. Potrivit bugetului Indiei pe anul 2011-2012, după ce vârstă oamenii sunt considerați „cetățeni foarte vârstnici”?
A. 65
B. 75
C. 80
D. 90

Premiu: 640.000 de rupii

9. După Sachin Tendulkar, ce jucător indian a realizat cel mai mare număr de runs (ture în jurul bazelor-n.r.) în Test Cricket?
A. Sunil Gavaskar
B. Rahul Dravid
C. Md Azharuddin
D. VVS Laxman

Premiu: 1.250.000 de rupii

10. Ce agenție de investigații a fost fondată în 2009, oferindu-i-se puteri speciale pentru a cerceta crimele asociate terorismului în India?
A. National Security Guard
B. Special Task Force
C. National Investigation Agency
D. Anti-Terrorism Squad

Premiu: 2.500.000 de rupii

11. Potrivit mitologiei hinduse, care dintre următoarele personaje este fiica unei Apsara (dansatoare cosmică, un fel de nimfă celestă-n.r.) și a unui Rishi (înțelept-n.r)?
A. Devaki
B. Rukmani
C. Shakuntala
D. Ganga

Premiu: 5.000.000 de rupii

12. Care a fost singura zestre pe care a acceptat-o Lal Bahadur Shastri (prim-ministru al Indiei între 1964-1966 – n.r.) atunci când s-a căsătorit, în afara unei suprafețe de pământ plantate cu bumbac?
A. Bhagwad Gita
B. Khadaun
C. Gandhi Topi
D. Charkha

Premiu: 10.000.000 de rupii

13. Ce putere colonială și-a încheiat implicarea în India vânzând britancilor drepturile sale asupra Insulelor Nicobar, pe 16 octombrie 1868?
A. Belgia
B. Italia
C. Danemarca
D. Franța

Premiu: 50.000.000 de rupii

Răspunsurile corecte:
1. B Topi Pehnana
2. B Navratri. În timpul acestui festival este adorată Shakti (energia primordială creatoare, asociată tradițional cu forța creatoare feminină și cu zeița Durga).
3. D Procesorul
4. D Pictură. Acest gen este numit Mithila după numele regiunii din statul Bihar în care este practicată acestă artă.
5. C Lalu Prasad Yadav (un politician indian)
6. A Libia
7. C Bharatendu Harishchandra
8. C 80
9. B  Rahul Dravid
10. C National Investigation Agency
11. C Shakuntala
12. D Charkha (roată de tors lâna)
13. C Danemarca

Vi-l mai amintiți pe Mihai Popa de la „Vrei să fii miliardar”?

În România, doi oameni au câștigat până acum premiul cel mare, răspunzând corect la toate cele 15 întrebări. Pe atunci, emisiunea se numea „Vrei să fii miliardar?”, iar premiul maxim era de un miliard de lei vechi.

Primul a fost Mihai Popa din Craiova, care a câștigat miliardul pe 15 aprilie 2001 (atunci a fost difuzată emisiunea). La întrebarea de 500 de milioane de lei Popa a trebuit să răspundă corect la „Care dintre următoarele orașe este capitala Arabiei Saudite”, având de ales dintre Abu Dhabi, Manama, Doha și Riyadh. Iar ultima suna în felul următor: „Sub ce nume a rămas cunoscut eroul național al Spaniei, Rodrigo Diaz de Bivar?”, opțiunile fiind El Cano, El Greco, El Cid și El Salvador.

După un an, pe 8 aprilie 2002, bucureșteanul Tudor Hurezeanu a plecat și el de la „Vrei să fii miliardar” cu premiul cel mare.