Intră România în secolul XXI? Certificatele de naștere ar putea fi eliberate online

Certificatele de naștere ar putea fi eliberate online în România
Foto: Bogdan (Wikimedia Commons)

Sufocată de birocrație, România încearcă să prindă din urmă țările moderne și civilizate și să mute procesul de eliberare a unor documente importante în mediul online.

Cu toate că este vorba doar de un proiect, secretarul de stat în Ministerul Comunicațiilor, Ionuț Valeriu Andrei, a declarat că unele documente, precum certificatele de naștere, căsătorie și deces, ar putea fi eliberate online.

”Guvernul are multe proiecte de e-guvernare în program. Ca parte a strategiei de dezvoltare digitală a României, ne propunem să implementăm, să digitizăm, un număr de 36 de evenimente de viaţă”, a declarat Andrei, oficial al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

”Săptămâna aceasta va fi un proiect depus de ministerul nostru, în parteneriat cu Ministerul de Interne, cu cel al Dezvoltării şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale cu privire la digitizarea celor patru evenimente de viaţă, anume căsătorie, divorţ, naştere şi deces. Vom putea pune la dispoziţia cetăţenilor în mod digital şi online aceste servicii”, a adăugat acesta.

Potrivit proiectului, toate documentele de stare civilă din ultimul secol vor fi digitalizate. România lucrează, în acest moment, și la un cloud guvernamental.

”Registrul Comerţului va implementa un proiect prin care se vor digitiza toate serviciile de la înfiinţarea unei firme, până la radiere, obţinerea certificatelor constatatoare. Totul se va face online”, a completat secretarul de stat.

Bogdan Cojocaru, noul ministru al Comunicațiilor

Bogdan Petru Cojocaru (34 de ani) este președintele Tineretului Social Democrat Iaşi şi consilier judeţean PSD. A studiat la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Iaşi, a absolvit cursurile Facultăţii de Informatică a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi în 2006.

A lucrat, din 2012, ca business unit manager pentru iSYS Professional, unde a dezvoltat și întreținut soft, a comercializat și a implementat soluții IT și a oferit consultanță IT.

Nominalizarea lui Bogdan Cojocaru la ”Comunicații” este oarecum surprinzătoare. Tânărul este un apropiat al primarului Mihai Chirica. Mai mult, Cojocaru a fost promovat în partid de europarlamentarul Cătălin Ivan, unul dintre rarii contestatari al lui Liviu Dragnea din PSD.