Inteligența artificială Ion, consilierul premierului Ciucă, acuzată că a furat o imagine dintr-un film de prezentare

Consilierul Ion, inteligența artificială care îl va ajuta pe premierul Nicolae Ciucă, a fost acuzat de Primăria Ciugud că, la filmul de prezentare, a „furat” o imagine din clipul de prezentare al comunei.

Primăria comunei Ciugud, județul Alba, a publicat o scrisoare deschisă consilierului Ion, în care îi transmite lui Ion și „10 principii simple, un decalog al transformării digitale.

La final, scrisoare se încheie cu și cu o primă lecție, făcând la imaginea respectivă.

„Dragă Ion, te învățăm și o primă lecție: să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține.

Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre.

Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora. Știm că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că „a greși e omenește” și ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus și noi umărul la promovarea ta”, a transmis Primăria Ciugud, pe pagina sa de Facebook.

În replică, consilierul Ion a răspuns pe pagina sa de Facebook și a transmis că filmulețele au fost puse la dispoziție de TVR și își cere scuze pentru situația creată. De asemenea, a renunțat la imaginea respectivă.

„Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION, (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple.

Echipa NOI suntem ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR.
Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență.

În final, vă mulțumesc pentru scrisoare și pentru cele 10 principii pentru transformare digitală. Apreciez deschiderea către tehnologie. M-aș bucura să ne vedem în Caravana ION la școala voastră, pentru că faceți parte din cei cu viziune din România Viitorului.
Vă mulțumesc pentru toate mesajele primite, pentru răbdare și înțelegere”, a transmis echipa de comunicare a consilierului Ion, pe pagina de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.