Întâlnirea dintre Trump și Jong-un s-a încheiat brusc, mult mai devreme

FOTO: Dan Scavino Jr./ via Wikimedia Commons
FOTO: Dan Scavino Jr./ via Wikimedia Commons

Summit-ul dintre președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, s-a încheiat mai devreme decât era prevăzut. Cei doi ar fi urmat să aibă un prânz împreună, însă a fost anulat. De asemenea, Trump și-a mutat conferința de presă cu două ore mai devreme.

Casa Albă a anunțat că nu s-a ajuns la niciun acord. „Nu era timpul potrivit să semnăm. Pur și simplu am plecat. Ne-am petrecut aproape toată ziua cu Kim Jong-un”, a declarat Donald Trump. Acesta a mai precizat că relația bilaterală cu liderul de la Phenian este „foarte puternică” și are încredere în el că va începe să renunțe la capacitățile nucleare.

„Au cerut ridicarea tuturor sancțiunilor în locul programului de denuclearizare. A trebuit să ne retragem din discuții, dar vom vedea. (…) Cred că vom sfârși prieteni, le-am spus că au un potențial extraordinar”, a mai comentat Trump.

Potrivit BBC, este posibil ca Trump și Jong-un să nu se fi înțeles în legătură cu baza nucleară de la Yongbyon. Coreea de Nord condiționează închiderea bazei de ridicarea parțială a sancțiunilor americane, iar Donald Trump pare să nu fi fost de acord.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a anunțat într-un comunicat că nu s-a ajuns la niciun acord la summit-ul de la Hanoi.

Însă, în aceeași comunicare se transmite că „Donald Trump și Kim Jon-un au avut întâlniri foarte bune și constructive”, iar „cei doi au discutat despre diferite căi de a ajunge la dezarmarea nucleară și despre concepte economice”.

De asenemenea, Casa Albă mai spune că „nu s-a ajuns la niciun acord în acest moment, însă cele două părți doresc să se întâlnească în viitor”.

FOTO: Dan Scavino Jr./ via Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.