Inspector de stat în construcții din București-Ilfov, trimis în judecată pentru luare de mită

FOTO: 652234/Pixabay.com
FOTO: 652234/Pixabay.com

Un inspector de stat în construcții de la Inspectoratul Regional în Construcții București – Ilfov a fost trimis în judecată pentru luare de mită, anunță DNA într-un comunicat de presă.

Florin Năforniță a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest la domiciliu, fiind acuzat de următoarele infracțiuni:

  • luare de mită, în formă continuată,
  • trafic de influență, în formă continuată,
  • fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în perioada aprilie – august 2022, Năforniță a primit de la doi oameni de afaceri sume de bani și alte foloase necuvenite.

Astfel, el este acuzat că a primit suma de 2.000 lei pentru a autoriza continuarea lucrărilor la o construcție (hală) situată pe raza județului Ilfov, ajunse într-o faza determinantă, în condițiile în care la momentul respectiv lucrările depășiseră de mult timp acel stadiu. Suma a fost primit pentru a nu aplica o sancțiune contravențională.

Mai mult, inspectorul de stat în construcții ar fi acordat viza respectivă, pentru continuarea lucrărilor, fără a se deplasa în teren și a constata stadiul fizic al lucrărilor de construcție.

De asemenea, el este acuzat că a primit foloase necuvenite pentru a nu formula obiecții și pentru a propune admiterea recepției la terminarea lucrărilor în cazul unei alte construcții situată tot pe raza judetului Ilfov.

În același context și în aceeași perioadă, inculpatul ar fi pretins și ar fi primit de la aceiași doi oameni de afaceri sumele de 2.000 lei și 200 euro pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor colegi de-ai săi și că i-ar putea determina pe aceștia să dispună eliberarea cu celeritate a unor adeverințe care să ateste plata taxelor către Inspectoratul de Stat în Construcții, în valoare de 0,1% și 0,5% din valoarea lucrărilor din autorizațiile de construcție.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.