Înscrieri în programul Teach for Romania, până pe 14 februarie

Foto: teachforromania.org
Foto: teachforromania.org

Sub sloganul „Fii profesorul de care au nevoie copiii din mediile vulnerabile și ajută-i să își atingă potențialul”, organizația non-guvernamentală Teach for Romania anunță ediția de înscrieri pentru anul școlar 2022-2023. Candidații se pot înscrie online, până la data de 14 februarie, pe platforma dedicată – http://teachforromania.org/inscrieri/.

„Profesorii care intră în programul Teach for Romania sunt încadrați în sistemul de învățământ ca orice profesor titular sau suplinitor și au contract cu școala în care predau. Ei nu sunt angajații noștri și nici nu fac voluntariat. Ceea ce facem noi este să le oferim pe lângă formare, mentorat, coaching și acces la resurse, și un sprijin financiar (o bursă). Aceasta este o sumă fixă pe care o primește fiecare participant în program, la care se adaugă o compensație financiară pentru cei care își schimbă profesia pentru a intra în sistemul educațional, dar și un bonus variabil, ce ține cont de dificultatea contextului școlar (gradul de defavorizare al școlii, distanța navetabilă parcursă în fiecare zi, mutarea în comunitatea defavorizată, etc.). Media este de 900 de lei/lunar”, a declarat pentru GreatNews reprezentantul Teach for Romania, Giorgiana Aștefanei.

Persoanele interesate să devină, timp de doi ani, educatori, învățători sau profesori în programul Teach for Romania vor preda în cele 14 județe pe care organizația își propune să se concentreze în anul școlar 2022-2023, respectiv: Cluj, Vrancea și Olt (exclusiv pentru candidați titulari), Suceava, Neamț, Iași, Prahova și București (exclusiv pentru candidați calificați), Botoșani, Bacău, Vaslui, Galați, Ilfov și Călărași (candidați calificați, plus educatori/învățători necalificați). Persoanele care nu locuiesc în aceste județe sau care locuiesc în diaspora se pot înscrie în program dacă au disponibilitatea fie de a se muta, fie de a face naveta.

Pe lângă motivația puternică de a produce schimbări pozitive în performanțele elevilor, viitoarele cadre didactice ale programului trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate, printre care:

  • Să își asume un angajament de 2 ani de implicare ca educator / învățător / profesor într-o școală publică, de stat, cu grad de defavorizare înalt, cu predare în format fizic, online sau hibrid;
  • Să își asume că programul Teach for Romania nu presupune voluntariat, ci implică o slujbă în învățământul de stat, cu contract de muncă și normă întreagă, cu un venit format din salariul de cadru didactic și din sprijinul financiar oferit de organizație;
  • Să fi finalizat un liceu pedagogic ori să aibă o diplomă de licență sau să o obțină cel târziu în iulie 2022;
  • Să cunoască limba engleză la nivel B1.

În anul școlar 2021-2022, prin programul Teach for Romania, 118 de cadre didactice predau în 94 de școli din 22 de județe ale țării. Comunitatea de absolvenți ai programului se ridică la 176 de alumni, dintre care jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România.

Teach for Romania face parte din rețeaua globală Teach for All și recrutează persoane cu sau fără experiență anterioară de predare, indiferent de specializare, studii absolvite și modul psihopedagogic. Candidații selectați devin profesori în învățământul preșcolar, primar sau gimnazial, pentru copiii din medii vulnerabile. Misiunea Tech for Romania este de a oferi fiecărui copil acces la educație de calitate, indiferent de regiunea din care provine, tipul de școală la care are învață sau statutul socio-economic.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.