INS: Salariul mediu net a scăzut în ianuarie

FOTO: GreatNews.ro salariul minim brut
FOTO: GreatNews.ro

În luna ianuarie, salariul mediu net a scăzut cu 145 de lei, respectiv cu 5,5% față de luna decembrie, până la 2.484 de lei, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Însă, INS arată că acest venit a crescut cu 8% față de aceeași lună a anului trecut.

Cea mai mare valoare a câștigului salarial mediu net, 6.120 de lei, a fost înregistrată în activități de servicii în tehnologia informației, iar la polul opus a fost salariul mediu net al celor care lucrează în hoteluri și restaurante – 1.494 de lei.

Potrivit realitatea.net, în sectorul bugetar, salariul mediu net a crescut în ianuarie faţă de decembrie, ca urmare a aplicării noii legi a salarizării, cu 3,2% în administraţia publică, cu 2,6% în sănătate şi asistenţă socială şi cu 0,9%) în învăţământ.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcţii (+1,3%).

Raportat la decembrie, salariul net a scăzut în ianuarie în majoritatea activităţilor economice ca urmare a acordării la finalul lui 2017 a primelor ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 36,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 51,5%, în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), între 22% şi 31%, în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tranzacţii imobiliare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea altor mijloace de transport, între 15% şi 18,5%.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.