Inițiativa USR „Fără penali în funcții publice” a fost votată în Camera Deputaților

inițiativa fără penali
Foto: Pagina de Facebook "Fără penali în funcții publice"

Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, susținută de USR, a trecut, cu 295 de voturi „pentru” și o abținere, de Camera Deputaților.

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie – Dreptul de a fi ales – cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării. Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului.
Pentru a deveni lege, inițiativa trebuie votată în Senat și poate intra în vigoare în urma unui referendum de validare organizat în 30 de zile după votul senatorilor. Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a solicitat să se lucreze în paralel cu plenul pentru raportul la această inițitivă, astfel încât să se dea un vot astăzi.
Și liderul deputaților PNL, Florin Roman, a spus că această propunere este susținută și de colegii săi. „Grupul PNL susţine dezbaterea şi votul pe această iniţiativă cetăţenească în speranţa că va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi transformată politic. Deja am văzut o cuplare cu o propunere de organizare a unui referendum împreună cu localele. (…) 5 milioane cetăţeni, nu doar 900.000 au votat referendumul organizat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa cetăţenească trebuie discutată în paralel cu cele două proiecte de lege depuse după referendum. (…) PNL va vota această iniţiativa cetăţenească şi vom discuta şi celelalte două proiecte depuse în Parlament”, a declarat Roman.
Liderul USR Dan Barna a spus că este un moment istoric. „Suntem în faţa unui moment autentic istoric. (…) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (…) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiative de igienă morală”, a transmis Barna.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.