Înghețată retrasă de la vânzare din România după ce în ea s-a descoperit o substanță foarte toxică

înghețată
Foto: wanderson91 / pixabay.com

Mai multe sortimente de înghețată Häagen-Dazs sunt retrase de la vânzare după ce în produsele respective au fost descoperite urme de 2-Cloroetanol.

Înghețata a fost retrasă de la vânzare din hipermarketurile Auchan, Carrefour, Cora, Selgros, Kaufland, Profi și Mega Image.

2-Cloroetanol este un lichid incolor clasificat drept o substanță extrem de periculoasă în SUA, fabricile care o produc, depozitează sau folosesc fiind obligate să raporteze strict cantitățile utilizate. Despre 2-Cloroetanol se mai știe că este toxic pentru șobolani.

Administrația pentru Protecția Muncii din SUA a stabilit o limită a expunerii pielii la această substanță de maximum 5 ppm (16 mg/m³) timp de 8 ore.

Produsele retrase de pe piața din România de General Mills, fabricantul înghețatei Häagen-Dazs, sunt următoarele:

„Această decizie a fost luată ca urmare a detectării unor urme de 2-Cloroetanol (2CE) într-un lot specific de produse Häagen-Dazs și este întreprinsă ca măsură de precauție. Acțiunea are loc în urma unor investigații care au stabilit că sursa neconformității este un furnizor individual și se limitează la anumite date limită de consum ale anumitor produse din lotul în cauză, după cum se menționează mai jos.

După ce a investigat în mod proactiv această problemă pentru a determina sursa, General Mills ia măsura de precauție de a retrage în mod voluntar toate loturile afectate de Häagen-DazsTM din toate punctele de vânzare din România. Nivelurile substanței detectate depășesc cu puțin limitele de detecție analitică.

Această rechemare voluntară se referă doar la produsule menționat mai sus. Regretăm orice inconvenient cauzat din cauza acestei rechemări de pe piață”, se arată într-un comunicat de presă transmis de General Mills.

Clienții care au cumpărat unul dintre aceste produse pot returna produsul sau chitanța la locul de cumpărare pentru o rambursare completă.

Foto: wanderson91 / pixabay.com