Începe marea prăbușire? Economia României a scăzut cu 10,5% în al doilea trimestru

Economia României se prăbușește din cauza pandemiei de COVID-19. Foto: Pixabay

Institutul Național de Statistică a publicat cifrele sumbre ale realității economice din România. În trimestrul al doilea al acestui an, când au fost în vigoare măsurile cele mai stricte în lupta cu pandemia de coronavirus, economia s-a contractat cu 10,5%.

”Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier”, a comunicat INS.

Chiar și așa, consumul s-a menținut puternic în ciuda crizei. Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu o jumătate de punct procentual față de anul trecut.

Producția industrială a pierdut 16,4% din volum în prima jumătate a anului curent față de aceeași perioadă a lui 2019, în timp ce exporturile de bunuri au scăzut cu 18,1%.

Consumul de carburanți s-a redus cu peste 10 la sută, în timp ce vânzările de produse alimentare au crescut cu 7,6% .

Pe piața muncii, efectele pandemiei au condus la reducerea cu 0,6% a numărului mediu de salariați (calculat ca medie aritmetică a efectivelor lunare) în primele 6 luni ale anului 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019, până la 4,9 milioane de persoane.

În timp ce datele INS arată un declin mult mai sever decât cel prevăzut de ministrul Finanțelor, Florin Câțu, de 3,8 procente, estimările Comisiei Europene indică spre un posibil regres economic anual de 6%.