Încă un vaccin a fost aprobat de Uniunea Europeană

Sursa: RoVaccinare / Facebook

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat, miercuri, folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. Agenția recomandă folosirea vaccinului Moderna la persoanele de peste 18 ani.

Decizia de aprobare a fost luată prin consens la nivelul Comitetului pentru Medicină Umană a Agenției, după verificarea datelor privind calitatea, eficiența și siguranța, puse la dispoziție de producător.

Testele vaccinului Moderna au inclus 30.000 de voluntari. Rezultatele au arătat că vaccinul este eficient în proporție de 94,1%.

De asemenea, vaccinul a demonstrat eficiență de 90,9% la persoanele care prezintă risc crescut la COVID – boli cronice de plămâni, inimă, obezitate, boli de ficat, diabet sau HIV. Eficiența măsurată nu a ținut cont de gen, rasă sau grup etnic.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze (la fel ca Pfizer-BioNTech), la distanță de 28 de zile (față de 21 de zile în cazul Pfizer-BioNTech).

Cele mai comune efecte secundare ale vaccinului sunt ușoare sau moderate și trec după câteva zile: durere la locul injecției, oboseală, frisoane, febră, dureri de cap, mușchi sau încheieturi, stări de amețeală și vomă.

La fel ca vaccinul Pfizer-BioNTech, cel de la Modern funcționează pe bază de mesager. După ce este administrat, vaccinul „învață” organismul să dezvolte răspuns imun la proteina cu ajutorul căreia virusul SARS-CoV-2 atacă celulele umane.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.