Încă un mare pelerinaj religios nu va mai avea loc

icoană ortodoxă biserică
Foto: mamkaklass / pixabay.com

Premierul Ludovic Orban a declarat că pelerinajul de Sfântul Dumitru din București nu va putea avea loc din cauza pandemiei.

„Sunt om credincios, care respect biserica, care întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor în general. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că să ne gândim la următorul aspect: foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari.

Ştiţi cum funcţionează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul în nişte condiţii pe care nu putem să le controlăm. Riscul de răspândire există atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi.

După aceea, este foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii persoanelor, plus că sunt anumite lucruri care se desfăşoară şi care pot pune în pericol viaţa credincioşilor.

Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a explicat Orban, la sediul PNL.

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir pe 26 octombrie, iar pe 27 octombrie pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Reprezintanții Bisericii Ortodoxe Române au criticat autoritățile după ce au interzis prezența la pelerinajul de la Sfânta Parascheva a celor care nu au domiciliu în Iași. Patriarhul Daniel a spus că este o măsură „disproporționată, discriminatorie și luată fără consultarea cu BOR”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.