Încă un ex-deputat PSD a fost condamnat la ani grei de închisoare

Ioan Munteanu. Foto: Vestea.ro

Ioan Munteanu, fost deputat PSD, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Sentința TribunaluluI București nu este definitivă.

Munteanu a fost deputat de Neamț din partea Partidului Social Democrat aproape 14 ani, până în 2018.

Prima instanță a decis ca Ioan Munteanu (71 de ani) să primească cinci ani de închisoare pentru trafic de influență și cinci ani și jumătate pentru spălare de bani, însă după contopirea acestora a rezultat o sentință de șase ani de închisoare.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Ioan Munteanu a sumelor de 350.000 euro şi 261.373 lei, reprezentând banii traficaţi.

Fostul deputat și președinte al PSD Neamț a cerut 400.000 de euro unui om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica Bistrița-Piatra Neamț, în vederea deblocării unor plăţi. Munteanu dorea un procent de 5% din valoarea contractelor pe care firma omului de afaceri urma să le obțină din contractele cu Hidroelectrica, pentru furnizarea unor sisteme de avertizare pentru barajele sucursalei Bistrița – Piatra Neamț.

Procurorii DNA spun că Munteanu a primit 400.000 de euro, în trei tranșe, în perioada 2009-2011.

”Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei ultimei tranşe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri şi o firmă administrată de o rudă a inculpatului (n.r. – fiica sa) a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii”, mai susține DNA.

Ioan Munteanu a demisionat din funcția de deputat în ianuarie 2018, invocând motive de sănătate.