Încă un caz de turbulențe grave. Mai mulți pasageri ai unui zbor au fost răniți deasupra Turciei

avion
Foto: rauschenberger / pixabay.com

Șase pasageri și șase membri ai echipajului unui avion Boeing 787-9 Dreamliner au fost răniți în timp ce traversau Turcia. Zborul era de la Doha la Dublin, iar aeronava aparține Qatar Airways, potrivit CNN.

Imediat după ce aernoava a aterizat la Dublin, au fost mobilizate serviciile de urgență. Reprezentanții Qatar Airways au declarat, pentru CNN, că avionul a aterizat în deplină siguranță.

Această „problemă face acum obiectul unei investigaţii interne”, adaugă aceasta, subliniind că „siguranţa, securitatea pasagerilor şi echipajului sunt prioritatea noastră principală”.

Incidentul vine la doar câteva zile după ce 104 pasageri au fost răniți și un bărbat cu probleme cardiace a murit la bordul unui avion care aparține companiei aeriene Singapore Airlines, care a fost afectat de turbulențe puternice.

Un profesor de ştiinţe atmosferice de la Universitatea Reading din regatul Unit, Paul Williams, declara pentru CNN în 2022 că, în opinia sa, modificările climatice au să modifice turbulenţele. „Am făcut nişte simulări informatice şi am constatat că (numărul) turbulenţelor puternice s-ar putea dubla sau tripla în următoarele zeci de ani”, declara el.

Aceste simulări, confirmate ulterior de observaţii, scot în evidenţă un tip de turbulenţă, denumită „turbulenţă atmosferică”, care nu este legată de vreun indiciu vizual, de exemplu o furtună sau nori.

Spre deosebire de turbulenţele obişnuite, aceste turbulenţe sunt bruşte şi greu de evitat. Zborul Singapore Airlines nu a fost afectat marţi doar de o „turbulenţă atmosferică”, ci şi de furtuni care s-au dezvoltat rapid.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.