Încă o veste proastă pentru economie: Perspectiva României a devenit negativă

După ce agenția de rating Fitch luase o decizie similară săptămâna trecută, astăzi a venit rândul celor de la Moody’s să modifice perspectiva de țară a României, de la stabilă la negativă.

De asemenea, ratingul aferent datoriei guvernamentale rămâne la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã și în monedã localã.

Anunțul Moody’s confirma că prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economică a României sunt corecte și responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală”, precizează Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Pe de altă parte, agenția de rating susține că a modificat perspectiva României din cauza deteriorării structurale a finanțelor publice, dar și din cauza creșterii datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor ce a fost realizată de guvernarea PSD.

Această înrăutățire a poziției externe a României va duce, susține Moody’s, și la o adâncire a deficitelor: 7,7% din PIB în 2020, respectiv 6,2% din PIB în 2021.

Ca urmare a deteriorării balanței fiscale și a recesiunii economice, Moody’s estimează că datoria publică va crește la 43,7% din PIB în acest an, de la 35,2% din PIB în 2019.

Agenția se așteaptă și la o depreciere a leului, care va pune și mai multă presiune pe finanțele publice ale României.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.