Încă o idee de la Ecaterina Andronescu: Grădinița devine obligatorie!

Ecaterina Andronescu. Foto: Gov.ro

 

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a anunțat că va vor fi efectuate mai multe modificări în sistemul de învățământ, printre ele numărându-se și obligarea părinților să își trimită copiii la grădiniță.

Învățământul obligatoriu ar putea să înceapă de la cinci ani și se va termina în clasa a XII-a, potrivit unui proiect care se află azi pe ordinea de zi a Senatului, cameră decizională în această privință.

”Este acum la Senat o lege care stabilește obligativitatea ultimelor două grupe de grădiniță, grupa mijlocie și grupa mare, și ultimii doi ani de liceu, începând din anul 2020”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Mai mult, ministrul Educației poartă discuții cu directorii de școli cu ideea de a renunța la Evaluarea Națională, examenul susținut la finalul ciclului gimnazial. În urmă cu doar câteva săptămâni, tot Ecaterina Andronescu spunea că și elevii de clasa a VII-a ar urma să susțină o simulare a acestui examen.

”Evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase, se justifică evaluări intemediare?”, a mai declarat Andronescu.

Proiectul de modificare a anilor de învățământ obligatoriu a fost inițiat de 19 parlamentari de la UDMR și 7 de la PSD.

Acesta va fi implementat începând cu 2020, când copiii vor fi obligați să urmeze 14 ani de educație obligatorii. Potrivit proiectului, începând cu 2023, va fi obligatorie și grupa mijlocie, astfel că și copiii de 4 ani vor trebui să fie înscriși la grădiniță, iar din 2030, părinții vor fi obligați să își dea odraslele la grădiniță de la 3 ani, în grupa mică. Din 2030, învățământul obligatoriu va fi de 16 ani.