În România crește una dintre cele mai toxice ciuperci din lume

Amanita phalloides FOTO: Strobilomyces/Wikimedia Commons
Amanita phalloides FOTO: Strobilomyces/Wikimedia Commons

Patru oameni au murit și zeci au fost spitalizați după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare, luna trecută. La Spitalul de Urgențe din Timișoara a ajuns chiar și un bebeluș. Din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, mai multe specii de ciuperci au fost contaminate.

„Intoxicaţiile cu ciuperci recoltate din flora spontană pot fi provocate atât din cauza necunoaşterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât şi a fenomenului de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.

Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul de preparare şi de starea de sănătate anterioară a celui intoxicat”, a declarat directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Maramureș, Carmen Sima, pentru adevarul.ro.

Specialiștii mai spun că substanțele toxice nu sunt eliminate prin spălare, curățarea învelișului exterior, preparare, congelare sau conservare.

În România crește una dintre cele mai otrăvitoare ciuperci. Este vorba despre ciuperca Amanita phalloides, cunoscută popular „buretele viperei” sau „pălăria morții”. Crește în special în zona Moldovei.

Potrivit prorectorului Teodor Robu, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, citat de Digi24, simptomele apar după 8 până la 40 de ore și afectează grav celula hepatică.

Există două tipuri de intoxicații cu ciuperci otrăvitoare. Cele cu incubație scurtă încep să se manifeste în minim cinci minute până la trei ore de la consumul ciupercilor. Se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, micșorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului și transpirații.

La intoxicațiile cu perioadă lungă de incubație simptomele apar după cel puțin 12 ore de la consumul ciupercilor.

Se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, icter, hemoragii, tulburări neurologice, afecțiune hepatice, hipoglicemie. După două zile de la ingestie pot apărea coma și decesul.

FOTO: Strobilomyces/Wikimedia Commons