În România a ajuns carne de la ferme cu gripă aviară

FOTO: julianuc/Pixabay.com
FOTO: julianuc/Pixabay.com

Comisia Europeană a transmis o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor prin care anunță că din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară au fost sacrificate curci și livrate către mai multe țări din UE, printre care și România.

„Din analiza informațiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare, de pe raza județului Bihor.

În regim de urgență, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acționeze imediat pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005”, transmite ANSVSA.

Și în România a fost descoperit un focar de gripă aviară  H5N8 la o fermă de păsări din Maramureș, acesta fiind primul descoperit în ultimii trei ani. Potrivit ANSVSA, este vorba despre o fermă de găini ouătoare din localitatea Seini.

„Păsările au fost eutanasiate și incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Ulterior se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încat pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

În zona de protecţie se află alte 9 exploataţii comerciale (8 de păsări şi una de suine), care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

Împreună cu Inspectoratul Județean de Poliţie și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Maramureş, serviciile sanitare veterinare oficiale au restricţionat drumurile de acces către toate cele 9 ferme.

Totodată au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Bihor şi Satu Mare şi inspectori ai Poliţiei Române, în baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor acţiuni comune de control privind respectarea legislaţiei sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi creşterea încrederii cetăţeanului în instituţiile publice încheiat între ANSVSA şi IGPR”, transmite ANSVSA.

Focare de gripă aviară au fost descoperite și în alte țări din Uniunea Europa. În Polonia există nouă focare de gripă aviară, iar în Slovacia unul. De asemenea, a mai fost raportat un caz de virus gripal slab patogen în Marea Britanie și unul în Franța.