În Europa a crescut riscul de boli transmise de țânțari

FOTO: lksuperboy/Pixabay.com
FOTO: lksuperboy/Pixabay.com

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor transmite că, potrivit statisticilor, în Europa au fost înregistrate în 2022 aproape la fel de multe cazuri de infectare locală cu febră dengue ca în ultimii 11 ani.

Anul trecut au fost înregistrate 71 de cazuri de îmbolnăvire cu febră dengue, mai ales în Franţa. Între 2010 şi 2021 au fost înregistrate 74 de cazuri.

În general, dengue provoacă febră şi dureri musculare, dar poate avea simptome mai severe şi uneori poate fi fatală.

Agenţia sanitară a avertizat într-o conferinţă de presă organizată joi asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi virusul West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri. „Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile”, a declarat Andrea Ammon, director ECDC.

„Eforturile trebuie să se concentreze asupra modalităţilor de control al populaţiilor de ţânţari, prin sporirea supravegherii şi impunerea măsurilor de protecţie personală”, a indicat şefa ECDC.

Agenţia a precizat că specia de ţânţari Aedes albopictus, care răspândeşte chikungunya şi dengue, înaintează către nordul şi vestul Europei. Aedes aegypti, care răspândeşte boli precum dengue, febra galbenă şi chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut şi ar putea înainta în continuare.

În timp ce ratele unor boli transmise de ţânţari în Europa – precum malaria şi zika – nu au crescut dramatic în ultimii ani sau chiar au scăzut uşor, în cazul altora s-a observat o creştere „frapantă”, cu precădere în ceea ce priveşte dengue, a menţionat ECDC.

Ratele cazurilor de febră dengue sunt în creştere la nivel mondial. Anul acesta, boala a fost identificată pentru prima dată în capitala sudaneză, iar Peru a declarat recent stare de urgenţă în majoritatea regiunilor din cauza creşterii numărului de cazuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat miercuri asupra potenţialei creşteri a infecţiilor din cauza fenomenului meteorologic El Nino care afectează modelele climatice la nivel mondial.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.