În curând și în România? Rușii care își jignesc guvernul ar putea ajunge la pușcărie

Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru

Parlamentul Rusiei a dat undă verde unei noi legi prin care persoanele care nu respectă reprezentanții Guvernului ar putea fi trimise la închisoare.

Legea este, de fapt, doar o metodă de a închide gura celor care se opun conducerii țării și lui Vladimir Putin. Activiștii ruși au anunțat că vor organiza un protest duminică, la Moscova, împotriva controversatei legi, scrie Euronews.

Legea vizează fenomenul ”fake news”, însă acoperă și jignirile aduse autorităților, inclusiv persoanei lui Vladimir Putin, sau simbolurilor statului.

Persoanele care vor fi anchetate în baza noii legi sunt pasibile de amenzi de aproximativ 1.300 de euro, în timp ce instituțiile media online pot fi sancționate cu până la 13.000 de euro dacă sunt găsite vinovate pentru propagarea de ”informații false care sunt importante din punct de vedere social și ignoră informațiile corecte”.

Persoanele care încalcă repetat legea pot petrece 15 zile după gratii.

Criticii măsurii adoptate de Parlament spun că legea reprezintă o întoarcere la era sovietică. Unii parlamentari au declarat că autoritățile vor putea, pe baza noii legi, să blocheze site-urile incomode.

Nu este, însă, prima măsură luată de Vladimir Putin împotriva presei libere. Când a ajuns la putere, în 2000, el și-a concentrat atenția asupra unui show TV care satiriza viața politică.

Noua lege din Rusia nu vizează organizațiile de presă precum televiziunile, ziarele și site-urile online cu vechime și o reputație bună.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.