În ”culisele” celui mai frumos 10 de la Evaluare. ”Nu am avut nevoie de meditații”

O fată care învață la sat a reușit, fără meditații plătite, să obțină media 10 la Evaluarea Națională. În întreaga Românie, elevii din mediu rural care au luat 10 la Evaluare poate fi numărați pe degete, iar cei care au luat 10 și nu au făcut deloc meditații pentru acest examen – probabil pe cele de la o singură mână.

Ștefania Robu, elevă a Școlii Gimnaziale din Mogoșești-Siret, este singurul elev de la sat care a luat 10 la Evaluare în județul Iași. Întrucât a avut media 10 și în anii de gimnaziu, Ștefania are media de admitere tot 10, fiind astfel ca și înscrisă la orice liceu își dorește.

Ea a ales însă Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”, din Câmpulung Moldovenesc. La începutul acestui an a promovat probele medicale și cele fizice, dar și examenul psihologic și proba de aptitudini, iar media obținută acum i-a garantat locul la acest liceu cu profil militar.

”Tatăl meu lucrează în cadrul armatei. El m-a îndrumat pe această cale. Mi-a plăcut foarte mult descrierea unei zile petrecute în cadrul unei unități militare”, ne-a spus Ștefania.

Tatăl elevei este cadru militar, iar mama este secretară la Școala Gimnazială din Muncelu de Sus, un alt sat al comunei Mogoșești-Siret. Deși a învățat la sat, fata spune că a avut cei mai buni profesori pe care și-i putea dori. ”Cu ajutorul lor am reușit să îmi îndeplinesc visul de a lua 10 la Evaluare”, recunoaște ea.

Totuși, nu e ușor să fii elev la sat. La română, de exemplu, materie la care se susține Evaluare, ”aproape în fiecare an am avut o altă profesoară”.

Orice tânăr care își dorește un viitor strălucit ”se poate realiza frumos în țara sa”

Ștefania este de părere că tinerii români se pot realiza cu adevărat în țara lor. ”Țara noastră este frumoasă, are foarte multe locuri minunate. Sper că de-a lungul anilor voi reuși să le văd pe toate. Sunt de părere că orice tânăr care își dorește un viitor strălucit este dispus să învețe foarte mult pentru a-și îndeplini visul. Astfel, se poate realiza frumos în țara sa”, este convinsă ”premianta” Evaluării din acest an.

Ștefania (în roșu), alături de colegi în timpul unei vizite la Cluj

Pentru școala românească, Ștefania își dorește ca ”fiecare elev să aibă posibilitatea de a-și face temele sau de a studia în plus alături de un profesor”.

Comuna Mogoșești-Siret numără circa 3700 de locuitori și se întinde pe patru kilometri de-a lungul râului Siret.

Ștefania Mihaela Robu este unul dintre cei 23 de elevi din Iași care au obținut media 10 la Evaluarea Națională. La nivel național, 319 elevi au reușit această performanță. Un caz asemănător cu cel al Ștefaniei este cel al Denisei Valentina Aeloaiei, singura elevă din mediul rural care a reușit media perfectă în județul Vaslui.

Recomandări:

Performanță rară! Școala din București cu 5 medii de 10 la Evaluarea Națională

Topul județelor cu cele mai multe medii de 10 la Evaluare

Rezultate Evaluare Națională 2018. Ce note au luat elevii

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.