În ce condiții se poate merge cu autocarul sau microbuzul în Spania, Italia, Franța sau Germania

FOTO: eugeniu/Pixabay.com
FOTO: eugeniu/Pixabay.com

Operatorii de transport internațional pot face curse spre alte țări în care românii doresc să ajungă, cu respectarea unor condiții, potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode. Acesta a mai spus că sunt deja solicitări pentru șapte curse cu muncitori sezonieri spre Spania, Italia, Franța și Germania.

„Prin reglementările introduse în Hotărârea de Guvern de astăzi, adoptată şi publicată astăzi în Monitorul Oficial, dăm posibilitatea operatorilor de transport internaţional de persoane să realizeze aceste curse din România către toate statele de destinaţie, state unde doresc să ajungă cetăţenii români şi, foarte important, din ţările de destinaţie în România.

Noi am menţinut măsura suspendării transportului internaţional de persoane cu câteva excepţii. Excepţiile sunt condiţionate de îndeplinirea cumulativ a trei condiţii”, a spus ministrul Lucian Bode, la Digi 24.

Ministrul a spus că operatorul care face transportul trebuie să se asigure că cetățenii care doresc să călătorească spre Spania, Franța, Italia sau Germania au contract de muncă valabil în țara de destinație, respectiv au drept de ședere valabil.

De asemenea, operatorul de transport trebuie să se asigure că cetățenii care doresc să se întoarcă în România au avut un contract de muncă în țara de unde solicită să fie transportați în România sau avut domiciliu acolo.

„A doua condiţie obligatorie este aceea ca operatorul de transport să anunţe Autoritatea Rutieră Română cu cel puţin 24 de ore înainte de efectuarea cursei cu privire la lista de pasageri, de unde ia călătorii, unde îi duce, destinaţia.

A treia condiţie obligatorie pentru a realiza un astfel de transport este cea legată de obligaţia operatorului de transport rutier şi a persoanelor în ceea ce priveşte măsurile necesare pentru respectarea normelor, recomandărilor autorităţilor pentru evitarea aglomeraţiilor şi pentru protecţia şi siguranţa pasagerilor. Vreau să vă spun că în această seară am primit informaţia de la Autoritatea Rutieră Română că sunt deja solicitări pentru şapte curse spre Spania, spre Italia, spre Franţa, spre Germania din România cu muncitori sezonieri şi sunt convins că şi din ţările respective vor fi aduşi cetăţeni în România.

Cunosc situaţia unui operator de transport care are 20 de autocare cantonate în Spania, pregătit să vină în România să aducă muncitori sezonieri şi sunt convins că acest lucru se va întâmpla. Iată, aşadar dăm o veste bună românilor care doresc să călătorească, sigur respectând anumite restricţii, atât ei, cât şi operatori de transport internaţional de persoane”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

FOTO: eugeniu/Pixabay.com