În ce condiții ar putea fi reintrodus serviciul militar obligatoriu în România

Armata Română are în componență peste 3.500 de femei militar. Foto: 221st Public Affairs Detachment / Flickr
Armata Română are în componență peste 3.500 de femei militar. Foto: 221st Public Affairs Detachment / Flickr

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fotst comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, crede că, dacă nu vom reuși să refacem rezerva Armatei pe principiile voluntariatului, va trebui să reintroducem recrutarea obligatorie, pentru că numărul rezerviștilor ajunge periculos de mic.

Generalul compară numărul de rezerviști voluntari pe care îl avem noi, care este sub 2.000, cu cel al Poloniei, unde sunt 38.000.

„E nevoie şi de pregătirea rezervei operaţionale, cei care au îndeplinit stagiul militar până în 2007. Toate aceste probleme sunt cuprinse, ca amendamente, la legea de pregătire a populaţiei pentru apărare.

Întrebaţi-i şi dumneavostră pe parlamentari de ce o lege care este absolut necesară privind refacerea rezervei armatei României încă circulă în procedură inter-instituţională de mai bine de doi ani, se fac 3 ani“, a spus Virgil Bălăceanu, luni seara, la Prima News.

Această lege introduce pregătirea rezerviştilor până la 15 zile, cu o anumită periodicitate, în timp, în ani, a celor care au satisfăcut stagiul militar.

Apoi, legea „introduce serviciul militar soldat în termen, 4 luni şi cu motivaţii financiare. (…) O asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor cinci ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri“, adaugă Virgil Bălăceanu.

Generalul a mai semnalat și o situație cel puțin controversată. „Din păcate, Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii. Adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi, dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi“, atrage atenția Virgil Bălăceanu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.