Importanța muncii în echipă: 4 beneficii cheie pe care trebuie să le știi ca angajat, dar și ca angajator

Cu toții știm că munca în echipă este o piatră de temelie pentru orice business de succes. Dar care sunt, mai exact, beneficiile pe care munca de echipă le are pentru angajatori și angajați? Descoperă în continuarea acestui articol.

  1. Munca în echipă motivează angajații să se întoarcă la birou 

Conform unui sondaj inițiat de compania Genesis Property, fondată de antreprenorul Liviu Tudor, aproape 70% dintre tinerii din Generația Z susțin că au nevoie să lucreze cel puțin 3 zile pe săptămână la birou, pentru a fi productivi și pentru a colabora cu echipa.

Această nevoie poate avea la bază mai mulți factori: dorința de interacțiune față în față, motivarea reciprocă și dezvoltarea personală.

Pentru a sprijini munca în echipă și pentru a-i motiva pe angajați să se întoarcă la birou, angajatorii ar trebui să investească în amenajarea sau închirierea unor birouri care să faciliteze colaborarea și interacțiunea între angajați. Birourile open space, spațiile de brainstorming și sălile de întâlniri bine echipate pot încuraja munca în echipă și pot crește implicarea angajaților în realizarea sarcinilor zilnice.

  1. Munca în echipă permite o mai bună rezolvare a problemelor

Un alt beneficiu al muncii în echipă, atât pentru companie, cât și pentru angajați, este faptul că permite o mai bună rezolvare a problemelor. În ceea ce privește angajații, acest lucru poate să scadă considerabil stresul profesional, în timp ce, pentru companie, rezolvarea problemelor într-un mod cât mai eficient și într-un timp rapid reduce riscul de oprire, chiar și pe termen limitat, a activității.

De asemenea, colaborarea în cadrul unei echipe poate stimula creativitatea angajaților. Prin sesiuni de brainstorming și discuții colective, membrii echipei pot genera idei noi și neașteptate, pentru a aborda provocările cu care se confruntă. Odată depășite, succesul devine o realizare colectivă, iar împărtășirea succeselor poate consolida sentimentul de apartenență și angajamentul membrilor echipei față de obiectivele comune.

  1. Munca în echipă dezvoltă simțul apartenenței

Și dezvoltarea simțului de apartenență este un beneficiu care se poate observa la echipele care lucrează constant împreună, deoarece una dintre nevoile din piramida lui Maslow este nevoia de apartenență care nu se manifestă doar la nivel personal, ci și profesional. Și, pe lângă faptul că împlinirea acestei nevoi creează o cultură organizațională solidă la nivelul companiei, aceasta contribuie și la creșterea productivității angajaților.

Pentru a cultiva acest beneficiu în cadrul companiei, pe lângă birourile open space și spațiile pentru brainstorming, angajatorii trebuie să aibă în vedere și amenajarea unui spațiu de relaxare și socializare. Astfel, angajații pot să-și petreacă pauzele într-un mediu relaxant, în care să comunice și să socializeze într-un mod mai informal. 

  1. Munca în echipă poate diminua riscul de burnout

Acest avantaj se află într-o strânsă legătură cu rezolvarea problemelor. Așa cum am menționat deja, munca în echipă facilitează rezolvarea problemelor. Pentru angajați, asta înseamnă mai puțin timp individual petrecut pentru identificarea soluțiilor eficiente și îmbunătățirea modului de gestionare a timpului la birou. Toate aceste lucruri scad nivelul de stres al angajaților, diminuând considerabil riscul de burnout.

Angajatorii, pe lângă susținerea muncii în echipă, prin oferirea unor spații de birouri care să promoveze interacțiunile între angajați, pot să mai aplice și alte soluții pentru a diminua riscul de burnout. Implementarea unui program flexibil, oferirea de acces la consiliere psihologică și zilele libere suplimentare sunt câteva dintre acestea.

Așa cum ai observat, munca în echipă are multiple beneficii, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Prin înțelegerea și promovarea acestui aspect, angajații și angajatorii pot contribui la crearea unui mediu de lucru sănătos, stimulant și productiv, care să încurajeze succesul și dezvoltarea pe termen lung.

sursă foto: shutterstock.com