Imagini spectaculoase, cu un cocoș de munte, au fost surprinse în pădurile din Parcul Natural Apuseni

FOTO: Captură video Rosilva/Facebook
FOTO: Captură video Rosilva/Facebook

Unul dintre cele mai spectaculoase ritualuri ale unei păsări care trăiește în țara noastră, cocoșul de munte, a fost surprins în pădurile din Parcul Național Apuseni.

Imaginile filmate de Florin Coraș au fost publicate pe pagina de Facebook a Romsilva.

„Rotitul are loc în lunile aprilie și mai, în funcție de climă și altitudine, în perioada de împerechere.

Dansul nupțial cuprinde un ansamblu unic de mișcări și sunete, pentru a atrage femelele și a se impune în fața masculilor rivali. Cocoșii de munte cântă și se rotesc în vetrele lor, își desfac cozile în formă de evantai și fac salturi de până la 3 metri”, notează Romsilva.

Potrivit specialiștilor de la Societatea Ornitologică Română, cocoșul de munte este legat de lanțul Carpatic, în special în Carpații Orientali și Meridionali. În Carpații Occidentali, fiind mai reduși ca înălțime, specia este prezentă doar în partea nordică, și anume în grupa Munților Apuseni.

Specia preferă pădurile mature de conifere, cu zone umbroase și tufe cu fructe de pădure, adesea cu sol umed și presărate cu luminișuri, mlaștini sau poieni. Urcă altitudinal până în zona jnepenișurilor și a ienupărișurilor situate la periferia pajiștilor alpine. În nordul arealului (tundra), specia este prezentă și în pădurile de amestec care au în componență mesteacăn.

La sfârșitul iernii, de obicei pe la mijlocul lunii aprilie are loc spectaculosul ritual de împerechere, cunoscut ca și rotitul cocoșului de munte. Masculii se adună în locuri deschise din pădure pentru desfășurarea ritualului – o etalare elaborată ca formă de competiție. Femelele asistă la această competiție și se vor împerechea cu masculii învingători.