Imagini rare cu singurele două specii de feline sălbatice din România

râs
Râs. Foto: Parcul Natural Apuseni (Facebook)

Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au publicat pe rețeaua de socializare Facebook două filmulețe în care apar un râs și o pisică sălbatică.

Aceste feline sălbatice – singurele două specii care trăiesc pe teritoriul țării noastre – sunt extrem de discrete și pot fi văzute foarte rar în natură.

„Râsul (Lynx lynx) este a treia specie ca dimensiune dintre mamiferele carnivore ce se întâlnesc pe teritoriul Parcului Natural Apuseni și al României. Acesta preferă habitatele forestiere, cu covor vegetal ierbos înalt în care se camuflează perfect. Hrana constă în căprioare, rozătoare, veverițe, păsări, capturând adesea și cocoși de munte. Animal deranjat serios de prezența umana, acesta și-a restrâns habitatul la zonele cele mai sălbatice și inaccesibile omului, din partea vestică și nordică a parcului, zone incluse în Zona de Protecție Integrală”, transmis reprezentanții parcului.

În ceea ce privește pisica sălbatică (Felis silvestris), aceasta este o felină mică: „Se hrănește cu mamifere mici și pasări. Preferă pădurile întinse, liniștite, cu arbori bătrâni și tufărișuri dese, cu zone stâncoase în care se poate ascunde. Este un animal singuratic, activ mai ales în perioada crepusculară sau nocturn. Prin parc o putem vedea accidental, mai ales în zone neumblate.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.