Imagini dramatice cu momentul în care un soldat nord-coreean fuge peste graniță

soldat nord coreean graniță
Foto: Captură YouTube

Camerele de supraveghere au suprins imagini dramatice cu un soldat nord-coreean care fuge peste graniță, încercând cu disperare să ajungă în Coreea de Sud în timp ce alți militari trag zeci de gloanțe înspre el, pentru a-l împiedica să evadeze din statul totalitar.

Deși a fost împușcat de mai multe ori, bărbatul a fost salvat de câțiva soldați sud-coreeni, iar acum se află în spital.

Incidentul s-a petrecut pe 13 noiembrie la granița dintre cele două țări, în zona satului Panmunjom, relatează BBC.

Soldatul a reușit să traverseze zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, teritoriu care este extrem de bine păzit de-o parte și de alta a graniței.

Trupele nord-coreene au tras nu mai puțin de 40 de gloanțe înspre soldat, care a fost lovit de 5 dintre ele. A trecut însă de partea cealaltă a graniței, iar acolo a fost găsit de mai mulți soldați sud-coreeni sub un morman de frunze.

Satul Panmunjom este singurul punct aflat de-a lungul graniței unde soldații nord-coreeni și cei sud-coreeni stau practic față în față.

Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a anunțat că bărbatul era un simplu soldat, nu un ofițer.

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că soldații nord-coreeni care au tras în fugar au încălcat armistițiul care a pus capăt războiului coreean.

Zona demilitarizată este o fâșie de pământ lungă de 250 de kilometri și lată de 4 kilometri care traversează Peninsula Coreeană. Este puternic supravegheată și este separată de restul teritoriului de garduri electrice și garduri din sârmă ghimpată.

De asemenea, este păzită de zeci de mii de militari aflați de-o parte și de alta a graniței, astfel că este aproape imposibil ca cineva să o traverseze. Această zonă există de la armistițiul din 1953 care a pus punct războiului coreean.

De-a lungul timpului au mai fost însă câteva evadări reușite. Ultima avusese loc în iunie 2017, iar alți doi soldați au reușit să fugă în septembrie 2016 și iunie 2015.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.