Imagini dramatice ale NASA. Cum a secat în ultimii 20 de ani cel mai mare lac de acumulare din SUA

lacul mead sua
Sursa: NASA

Mai multe imagini publicate de NASA arată cum seacă un mare lac din Statele Unite ale Americii, relatează „The Guardian”.

Fotografiile realizate în 2000, 2021 și 2022 arată că Lacul Mead a pierdut un volum uriaș de apă, acesta fiind doar 27% din cât era în urmă cu două decenii.

Lacul Mead este cel mai mare lac de acumulare din SUA în ceea ce privește volumul de apă. A fost format cu ajutorul barajului Hoover pe râul Colorado, și se află în statele Nevada și Arizona, la 39 de kilometri est de Las Vegas.

Lacul Mead furnizează apă pentru statele Arizona, California, Nevada și Mexic. În jur de 20 de miloane de oameni depind de apa de aici.

Sursa: NASA

Imaginile publicate de NASA arată însă ce efecte dramatice au avut perioadele de secetă asupra Lacului Mead. Lacul de acumulare a ajuns acum la cel mai mic nivel de la data creării sale, în 1937.

Potrivit lui Michael Carlowicz, editor manager la NASA Earth Observatory, imaginile ilustrează „schimbările climatice și seceta de lungă durată care ar putea fi cea mai gravă din vestul SUA din ultimele 12 secole”.

Scăderea nivelului apei a dus la închiderea mai multor debarcadere și amenință și producția de hidroenergie. De asemenea, deoarece lacul a secat în anumite zone, pe fundul acestuia a fost descoperit un cadavru într-un butoi, despre care se crede că a fost o victimă a mafiei. În luna iulie a apărut la suprafața apei și un vas din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.