Idei de afaceri în agricultură. Câți bani poți face cu o plantație de zmeură

FOTO: ulleo/Pixabay.com
FOTO: ulleo/Pixabay.com

Cei care se gândesc la idei de afaceri în agricultură pot lua în calcul o plantație de zmeură. Înainte să vă apucați de o astfel de afacere trebuie mai întâi să verificați terenul.

Potrivit agricultorilor, acesta trebuie să aibă un PH de 5-7 și să fie amplasat astfel încât să nu rețină apa pentru că ar duce la putrezirea plantelor.

Pe un hecatar de teren se plantează în jur de 8.000 de fire de plante. Pentru acest prim pas aveți nevoie de aproximativ 7.000 de euro. Cei care au o plantație de zmeură pe lista de idei de afaceri în agricultură trebuie să știe că plantarea se face la începutul primăverii, în luna martie sau toamna, în luna octombrie.

Îngrijirea plantației începe de primăvara, când se curăță părțile uscate de pe plante. Pentru o plantație de aproximativ 2 hectare e nevoie în permanență de 2-3 oameni care să lucreze zilnic de primăvara până toamna, iar culesul se face cu 10 – 12 muncitori.

O altă investiție pe care trebuie să o faceți este în sistemul de irigare prin picurare. Se udă în general când e caniculă și când sunt temperaturi normale și plouă regulat, la aproximativ două zile. Când se apropie toamna se udă la 3-4 zile.

Producția serioasă apare din al patrulea an de la înființarea plantației. În medie, vorbim de o cantitate de aproximativ 8 tone. Un kilogram de de zmeură s-a vândut în ultimii ani cu aproximativ 12 lei pe kilogram în piețe. La en-gross, kilogramul este de aproximativ 10 lei.

Idei de afaceri în agricultură cu fonduri europene

Potrivit agricultorilor, în primii trei ani, cu tot cu întreținere, presupunând că terenul îl aveți deja, ar trebui să investiți în jur de 10.000 de euro.

Cei care caută idei de afaceri în agricultură și vor să-și facă o plantație de zmeură trebuie să știe că pot obține bani europeni. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020, în ţara noastră ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene.

De exemplu, tinerii fermieri pot primi până la 50.000 de euro, bani nerambursabili. Fermierul trebuie să aibă până în 40 de ani.

Banii pentru idei de afaceri în agricultură se acordă în două tranșe. Prima este în valoare de 75% și se dă la începutul proiectului. A doua tranșă se acordă în maxim trei ani de la decizia de finanțare.

Fermierul trebui să demonstreze că a reușit îmbunătățirea performanțelor afacerii și că valoarea producției vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranșe.

FOTO: ulleo/Pixabay.com