Idei de afaceri. Cât profit aduce o plantație de coacăze

FOTO: congerdesign/Pixabay.com
FOTO: congerdesign/Pixabay.com

Cei care își fac liste de idei de afaceri și vor să se orienteze spre agricultură se pot gândi la o plantație de coacăze. Acest fructe sunt apreciate pentru cantitatea de vitamina C și sunt căutate mai ales în industria produselor naturiste.

Arbuștii de coacăze preferă în special solurile aride, zonele de deal și colinare. Agricultorii spun că nu sunt foarte pretențioși și rezistă la atacurile diverșilor dăunători. Se udă doar dacă este secetă.

Dacă vreți să treceți pe lista de idei de afaceri o plantație de coacăze, trebuie să știți că pentru început aveți nevoie de un buget de aproximativ 6.000 de euro pentru un hectar. În acești bani intră achiziția arbuștilor, dar și costurile pentru plantare și celelalte lucrări de întreținere.

Arbuștii de coacăze se plantează toamna târziu, în luna octombrie. Imediat, în primăvară, se discuiește și se îndepărtează toate buruienile. Mare atenție, cel mai important dăunător al plantației de coacăze este volbura.

Plantația de coacăze începe să dea o recoltă importantă începând cu anul al treilea. În primul an se obțin la un hectar aproximativ 2 tone de fructe, iar din anul al treilea se poate ajunge la 8 tone.

Idei de afaceri. Cât costă un kilogram de coacăze

Ca să vă faceți o idee în ceea ce privește profiturile, un kilogram de coacăze se vindea pentru prelucrare cu aproximativ 8 lei. În piață, kilogramul de coacăze costa vara trecută în jur de 12 lei.

Cei care sunt în căutare de idei de afaceri și se gândesc la o plantație de coacăze trebuie să știe că cele mai mari costuri sunt cu forța de muncă, la cules. Acest lucru este din cauza faptului că e o muncă mai migăloasă decât în cazul altor fructe. Un culegător ia în jur de 2 lei pentru un kilogram de coacăze culese.

Într-o zi fiecare lucrător poate culege aproximativ 70 de kilograme. Plantația de coacăze are fructe coapte spre sfârșitul lunii iunie. Agricultorii spun că se poate profita de acest lucru, iar în partea a doua a anului terenul poate fi folosit și la alte culturi care ajung la maturitate vara, mai târziu.

Medicii nutriționiști spun că aceste fructe sunt bogate în fitonutrienți și antioxidanți. Sunt sărace în grăsimi și au un conținut important de fibre care reglează digestia și ajută în cazul unor constipații, de exemplu.

FOTO: congerdesign/Pixabay.com