Hrebenciuc și Laura Georgescu, fosta șefă CNA, condamnați la închisoare

viorel hrebenciuc laura georgescu
Foto: Ionutzmovie via Wikimedia Commons / Captură YouTube Observator TV

Viorel Hrebenciuc, fost deputat PSD, a fost condamnat marți, 24 decembrie, de către Tribunalul București, la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul intervențiilor pentru licența postului de televiziune Giga TV din Piatra Neamț, anunță Digi24.

Fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, cel care controla postul Giga TV, a primit 3 ani și 9 luni de închisoare cu executare.

Fosta șefă a CNA Laura Georgescu a fost condamnată în același dosar la 4 ani și 4 luni de închisoare, iar Narcisa Iorga, membră a CNA la data comiterii faptelor, a primit 3 ani de închisoare – ambele pedepse fiind cu executare.

Deciziile date astăzi de Tribunalul București nu sunt definitive și pot fi atacate.

Cei 4 au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în iulie 2015.

Procurorii au arătat că, la data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, președinta CNA, autoritatea națională în domeniul audiovizualului a decis retragerea licenței audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de primarul Ștefan Gheorghe din Piatra Neamț.

Licența a fost retrasă deoarece postul de televiziune a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală, mai mult de 96 de ore, sancțiunea prevăzută de lege într-o asemenea situație fiind retragerea licenței.

Ulterior, Narcisa – Clementina Iorga, membră în CNA, l-a îndrumat pe Ștefan Gheorghe să apeleze la cunoștințele sale din mediul politic pentru a influența votul pe care ceilalți membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestația pe care postul TV intenționa să o formuleze, au menționat procurorii în rechizitoriul lor.

Printre oamenii politici nominalizați de Narcisa Iorga s-a numărat și fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.

Ca urmare a indicațiilor primite, Ștefan Gheorghe i-a solicitat sprijin lui Viorel Hrebenciuc, astfel încât acesta să se implice direct în realizarea de demersuri pentru a determina funcționari din cadrul CNA ca instituția să revină asupra deciziei prin care fusese retrasă licența pentru postul de televiziune respectiv.

În urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, Hrebenciuc s-a implicat direct în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca instituția pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influența și autoritatea pe care le deținea, în calitatea sa de membru al structurilor de conducere din PSD.

„Ca urmare a acestor acțiuni, după numai două săptămâni, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie (…) prin care s-a revocat decizia anterioară (…), precizându-se doar că argumentele conținute în contestația depusă de postul de televiziune sancționat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se țină cont dacă există un punct de vedere al specialiștilor din cadrul CNA, care să constate dacă susținerile din contestație sunt temeinice și legale”, au notat procurorii DNA rechizitoriu.

„Prin acțiunea sa, Georgescu Laura a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activității C.N.A., prin exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și încălcarea dispozițiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcționarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licența. Astfel, au fost afectați implicit și ceilalți operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenței neloiale, cât și a încrederii în corectitudinea desfășurării activității de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual și să aplice legislația specifică”, mai arată aceștia.

În plus, în perioada 2013 – 2014, în calitatea sa de președinte al CNA, Laura Georgescu a fost cea care a instigat la întocmirea a 25 de sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA și care au fost soluționate prin sancționarea a 11 posturi de televiziune: „În acest sens, în perioada respectivă, președinta C.N.A. Laura Georgescu a impus mai multor funcționari din cadrul instituției pe care o conduce, să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea celor 11 posturi TV, unele dintre acestea fiind sancționate de mai multe ori. În unele cazuri, sesizarea a fost redactată și înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc”.

Bogdan Olteanu a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare