„Homo porcius cocalarus”. Salvamontiștii atrag atenția asupra unui fenomen periculos

trasee turistice indicatoare
Foto: Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare / Facebook

Salvamontiștii din județul Satu Mare au atras atenția asupra unui fenomen periculos: distrugerea și vandalizarea indicatoarelor turistice, atât de necesare pentru drumeții care trebuie să se orienteze pe munte.

„Nu pot să trec cu vederea un aspect deloc neglijabil care ține de siguranța pe munte și anume, vandalizarea indicatoarelor turistice.

Din fericire, în zona montană a județului Satu Mare, ne confruntăm cu cazuri foarte rare, acestea constituind excepții, dar din respect pentru adevăr, vom informa de fiecare dată publicul larg, vom lua întotdeauna atitudine, atunci când ne confruntăm cu astfel de cazuri.

trasee turistice indicatoare
Foto: Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare / Facebook

Mai mult, rugăm turiștii care constată probleme de orientare sau amenajare a traseelor, ori nereguli privind atitudinea pe munte a unor pseudoturiști, să ne informeze prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont 0725 826 668 (0SALVAMONT) sau pe pagina de Facebook, pentru a putea remedia problemele sau a lua atitudine.

trasee turistice indicatoare
Foto: Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare / Facebook

Excepția acestui an a reprezentat-o prezența lui „Homo porcius cocalarus” pe vârful Buian unde într-o demonstrație de inteligență ancestrală a rupt toate săgețile, inclusiv tabla toponimică cu care a fost echipat stâlpul de marcaj din acest vârf atât de pitoresc, din grupa munților Igniș.

Cât de cretin trebuie să fii pentru a face așa ceva, pentru a priva montaniarzii adevărați care ajung la pas prin efortul lor, acolo sus, de bucuria unei poze de vârf, de a priva acei copii care fac primul miar din viața lor! Cine le dă dreptul acestor grobieni de a-și bate joc de banii noștri, ai tuturor, și de munca salvamontiștilor, care amenajează aceste trasee montane. Întrebare retorică…se prea poate, dar sper în ziua în care aceste incidente să devină file de istorie neagră din viața muntelui”, au transmis salvamontiștii pe pagina oficială de Facebook a Serviciului Public Județean Salvamont Satu Mare.

trasee turistice indicatoare
Foto: Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare / Facebook

Salvamontiștii au anunțat și că au fost refăcute anumite trasee, astfel:

  • a fost reamenajat sectorul de traseu Parcare Telescaun – Izvor Trestia (marcaj Triunghi Roșu), prin curățarea potecii și prin montarea a încă 3 stâlpi de marcaj;
  • au fost curățate izvoarele Pietroasa și Fântâna de sub Piatra, inclusiv perimetrele acestora;
  • s-au amenajat prin pietruire două podețe peste izvorul Văii Able, au fost refăcute două momâi de marcaj din piatră și a fost reechipat stâlpul de marcaj din vârful Buian;
  • au fost înlocuite marcajele deteriorate din Tămășeni și Batarci și a fost redeschisă poteca către traseul de via ferrata Parcare-Horăiț, după ce a fost mutat cuibul de viespi din scorbura de stejar situată în marginea potecii;
trasee turistice indicatoare
Foto: Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare / Facebook
  • linia noului traseu amenajat pe cabluri a fost curățată, urmează achiziția materialelor și amenajarea în perete a acestei noi linii de via ferrata în lungime de aproximativ 170 de metri plus o variantă de circa 60 de metri;
  • este în curs de amenajare traseul Baza Salvamont Batarci – Vârful Măgura, marcat Bandă Roșie, care va fi amenajat ca un traseu tematic, ce va pune în valoare flora endemică a Măgurii Bătarciului.
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.