Helmuth Duckadam, emoționat de discursul lui Donald Tusk: ”Sunt foarte mândru și fericit!”

Helmuth Duckadam. Foto: Captură Youtube

Discursul în limba română al polonezului Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a încheiat cu menționarea isprăvii incredibile reușite de Helmuth Duckadam, portarul Stelei, în finala Cupei Campionilor din 1986, cu FC Barcelona.

”Eroul de la Sevilla” s-a declarat mândru și fericit că i s-a pomenit numele la un asemenea nivel.

”Sunt foarte emoționat! Mi s-a părut un moment unic și de aceea m-am uitat la acest eveniment, chiar dacă nu mă mai interesează politica”, a declarat Duckadam, care a urmărit evenimentul la televizor, alături de familie.

”Am fost surprins pe finalul discursului, când mi s-a pomenit numele. Nici prin cap nu-mi trecea că va spune asta! Mă bucur că și după 33 de ani performanța Stelei este apreciată. Sper că se vor găsi resurse pentru a ajuta sportul românesc, pentru că am decăzut”, a mai spus Helmuth Duckadam (59 de ani) la Digi Sport.

Polonezul Donald Tusk a ținut un discurs emoționant, în limba română, cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră, la Ateneul Român.

”Episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la români să apere. Vreau să apere în România fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la Sevilla în finala Cupei Campionilor. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi”, și-a încheiat Tusk discursul memorabil.

Drept răspuns, Ambasada Suediei a postat pe Facebook un clip cu cele patru lovituri de pedeapsă apărate de Duckadam în finala cu FC Barcelona, care rămâne cel mai important moment din istoria fotbalului românesc.