Hackerii vedetelor din România. Cum au fost furate pe internet mai multe persoane cunoscute

FOTO: fancycrave1/Pixabay.com
FOTO: fancycrave1/Pixabay.com

Zeci de persoane au fost victimele unei metode noi de furt. DIICOT a descins la mai multe persoane care făceau parte dintr-o grupare care era monitorizată de câteva luni. După ce aflau numărul de telefon al victimei, aceștia sunau la companiile de telefonie mobilă și susțineau că fie s-a defectat cartela SIM, fie și-au pierdut telefon.

Reprezentanții companiilor de telefonie mobilă emiteau o altă cartelă SIM, iar pe baza acesteia, infractorii preluau conturile de pe rețelele de socializare, adresele de e-mail și în unele cazuri chiar conturile bancare. Prejudiciul ar fi de aproximativ 100.000 de lei, iar la audieri vor fi aduși 14 suspecți.

Printre cei păgubiți ar și nume din lumea muzicală precum manelistul Jean de la Craiova sau Denisa de la Bambi.

„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna decembrie 2019 și până în prezent, liderul grupării, cu ajutorul celorlalți membri, folosindu-se de datele de identitate ale victimelor, a făcut demersuri în vederea înlocuirii cartelelor SIM ale acestora, preluând astfel controlul asupra numerelor de telefon.

În acest mod, liderul grupării a reușit să acceseze conturile de e-mail ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon ce este sincronizat cu contul de e-mail, permițând astfel schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului persoanei vătămate la cont. De asemenea, a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, liderul a avut acces la toate informațiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont ale conturilor bancare deținute, sau alte detalii referitoare la viața privata a acestora).

De asemenea, membrii grupării au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care, în numele victimelor, a solicitat prietenilor din aplicație ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi.

Totodată, liderul grupării a solicitat în numele victimelor obținerea unor credite de la bănci și de la instituții financiare nebancare.
Având acces la datele menționate anterior, a sunat în call-center-ul unor bănci, și-a atribuit identitatea persoanelor vătămate și a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obținând accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vătămate către conturile celorlalți membrii ai grupului infracțional”, potrivit unui comunicat DIICOT.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.