Guvernul vrea să le dea bani tinerilor care se mută la țară

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

În programul de guvernare al Cabinetului codus de Florin Cîțu și susținut de PNL, USR PLUS și UDMR, apar mai multe facilități pentru tinerii care vor să facă afaceri în mediul rural.

Potrivit proiectului de guvernare, printre altele, ar urma să se ofere o „primă de instalare de 100.000 de euro pentru tinerii fermieri, finanțată prin Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene”. De asemenea, se dorește acordarea unui „sprijin pentru antreprenoriatul rural și tinerii fermieri, în cadrul unei scheme generale privind dezvoltarea agriculturii, cu un buget total de 300 de milioane de euro”.

Tot în programul de guvernare mai sunt trecute: „facilități fiscale tinerilor pentru demararea propriei afaceri, cu accent pe mediul rural; subvenționarea dobânzilor de către stat pentru creditele acordate tinerilor care își dezvoltă propria afacere; dezvoltarea unui produs de garantare pentru tineri pentru toate schemele guvernamentale și europene de finanțare a pornirii unei afaceri (este vorba de programele Innotech Student, Startup Nation și altele, se va pune accent pe tehnologie și inovare)”.

Programul dedică o parte importantă mutării tinerilor la țară, în sectorul agricol. „Tinerii din mediul rural sunt slab reprezentați numeric, conform datelor statistice de la nivelul anului 2019, reprezentând puțin peste 29% din totalul populației rurale, aspect ce implică nevoia întineririi generațiilor din spațiul rural românesc.

Totodată, raportul dintre numărul managerilor de ferme de sub 40 de ani ce revin la un manager mai mare de 55 de ani reflectă gradul de îmbătrânire al forței de muncă din sectorul agricol (11,2 manageri sub 40 de ani la 100 de manageri peste 55 de ani)”, scrie în programul de guvernare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.