Guvernul vrea să interzică băuturile energizante în școli și spitale

Foto: Pixabay

Un proiect de hotărâre de Guvern prevede impunerea unor restricții în ceea ce privește comercializarea băuturilor energizante.

Acestea nu vor mai fi vândute către persoane cu vârsta sub 18 ani, prevederea referindu-se și la comerțul online sau alte metode de vânzare la distanță.

Potrivit proiectului, energizantele vor dispărea și din automatele de băuturi, cu excepția celor amplasate în clădirile de birouri.

De asemenea, se interzice comercializarea băuturilor energizante în unitățile sanitare și în incinta școlilor și liceelor.

Băuturile energizante conțin substanțe ce stimulează sistemul nervos central

Hotărârea are drept scop „protejarea sănătăţii populaţiei din România prin stabilirea unor măsuri privind prevenirea şi limitarea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori, prin desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a populaţiei şi informarea consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante asupra sănătăţii”.

Guvernanții spun că băuturile energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbihidrați, vitamine, minerale, cu substanțe precum cafeina, taurina carnitina sau guarana sau alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

În prezent, documentul este în dezbatere publică, la Ministerul Sănătății.