Guvernul vrea să crească salariile pentru unii bugetari

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care dorește să majoreze salariile unor categorii de bugetari cu 10% în acest an. Creșterea se va face în două tranșe de câte 5%.

Ar urma să primească creșteri de salarii cei care lucrează în instituții de cultură, Registrul Comerțului, diplomații, angajații din apărare, primării și instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului.

O parte din acești angajați au participat în ultima perioadă la mișcări de protest.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „vorbim de majorări de 5% și 5% pentru categoriile care nu au primit, celor care au venituri foarte mici”.

Totodată, proiectul prevede limitarea la suma de 500 lei a banilor pe care ar putea să îi primească bugetarii dacă lucrează cu ecrane sau cu calculatoare, dar statul va deconta în schimb un consult oftalmologic.

Sumele pentru ochelari au fost cerute de magistrați, dar premierul a explicat că nu poate face legi doar pentru o categorie.

„Este o cerință europeană cu decontările de ochelari până în suma de 500 lei. Nu putem face legi doar pentru o anumită categorie. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul își permite 500 lei să fie decontați. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă nu ai nevoie, nu îți iei ochelari”, a explicat el.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.