Guvernul s-a răzgândit. Taxe mai mari, dar liber la distracție și voie bună pe bani publici

FOTO: mikewallimages/Pixabay.com
FOTO: mikewallimages/Pixabay.com

Guvernul a eliminat din proiectul de lege privind măsurile fiscale una dintre reforme care viza administrația locală.

Potrivit G4Media.ro, s-a renunțat la măsura care spune că primăriile și consiliile județene nu pot cheltui mai mult de 2,5% din venituri pentru concerte, festivaluri, zilele localității și alte petreceri publice.

„Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar „Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent.

La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare.

țCheltuielile cu activitățile sportive trebuie să aibă bugetele de venituri și cheltuieli aprobate prin hotărâre distinct de către autoritățile publice locale/județene precum și grilele de salarizare pentru întreg personalul care deservește activitatea sportivă.

Nu se includ de asemenea cheltuielile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”, scria în în proiectul inițial, publicat pe 19 septembrie.

În noul proiect, procentul de 2,5% a dispărut.

Liderii UDMR au criticat proiectul inițial și au susținut că lovește în autonomia locală și că deciziile în ceea ce privește cheltuirea banilor trebuie luate de comunitate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.